Ägg, godis, plusgrader och snaps. Det är vad de flesta hoppas på inför påskhelgen. Metro har tagit reda på siffror.


Ägg är för många den råvara som mest får det att pirra till i påsktarmen. Därför är det heller ingen överraskning att det är en av de varor som det säljs mest av under högtiden. Under 2018 såldes ungefär 37 miljoner ägg bara under påskveckan, enligt en rapport från Svensk Handel. Över hälften av de tillfrågade i konsumentundersökningen hade också ägg som det absolut viktigaste att ha på påskbordet.


Precis som vid andra stora högtider ökar även alkoholkonsumtionen och påskens tradition av snaps gör sig också synlig i statistiken. Förra året konsumerade svensken omkring 1,2 miljoner liter ren alkohol i samband med påsken, enligt Systembolagets försäljningsstatistik. Totalt var det över 2,6 miljoner kunder som besökte systembolaget under påskveckan 2018.

LÄS MER: Glädjebeskedet: En solig påsk i hela landet


Sill, janssons frestelse, ägg, lax, och lamm. Maten vid högtiderna skojar man inte bort. Under påskhelgen 2019 förväntas svenskarna att handla för ungefär 7,7 miljarder kronor, enligt Svensk Handel. Det gör påsken till den årets näst största handelsvecka efter julhelgen. Jämfört med en vanlig vecka innebär påsken en försäljningsökning på cirka en miljard. Under lördagen och söndagen är försäljningen däremot lägre än genomsnittet.


För de yngre påskfirarna är det vanligen godiset som står i centrum. Enligt mätföretaget Nielsen spenderades hela 203 miljoner kronor bara på olika typer av förpackat godis. Utöver det tillkommer lösviktsgodiset som under högtiden når sin peak under året.

LÄS MER: Getingmidjan stängs i påsk – så kan din tågresa påverkas


2018 var generellt sett en kylig påsk som också låg tidigt i april. Årets väderlek bjuder på varmare vindar. Toppnoteringen under påskhelgen 2019 ser på förhand ut att bli 20 grader. Den siffran hittar vi i Kalmarområdet under påskafton. Solen kommer också att visa sitt härliga anlete ackompanjerad av varierande molnighet i större delen av landet.


LÄS MER: Här är Ikeas nya påskharar i choklad – som du själv monterar ihop

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om påsk Tradition