Bilder från vraket i Alperna.
Bilder från vraket i Alperna.

Två spädbarn och en tysk skolklass finns bland offren efter flygplansolyckan i franska Alperna. Samtliga 150 ombord omkom, och det är fortfarande oklart vad som fick planet att störta.

AP Photo/Claude Paris

Räddningsarbetare och gendarmer samlas i franska Seyne-les-Alpes.

TT/Flightradar

En tysk skolklass ska ha befunnit sig på planet som störtade i franska Alperna.

TT

Planet, en Airbus A320 från flygbolaget Germanwings, var på väg från Barcelona i Spanien till tyska Düsseldorf när det kraschade strax före klockan 11 på tisdagen, svensk tid. Flygbilder från olycksplatsen visar ett flygplan i småbitar.

– Det här är en tragedi som inträffat på fransk mark, säger Frankrikes president François Hollande i tv.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls uppger att samtliga ombord omkom.

– En helikopter kunde landa och har bekräftat att olyckligtvis fanns det inga överlevande, säger Valls enligt Reuters.

Svart låda

En av planets så kallade svarta lådor — som innehåller registrerade färddata och inspelning av piloternas samtal — har hittats, men vad som orsakat olyckan är ännu oklart.

Flygexperten och förre piloten Gérard Fledzer säger till tidningen Le Figaro att många olika saker kan ha skett: en eldsvåda, en explosion eller en kollision med en fågel.

– Något inträffade som fick planet att sjunka väldigt snabbt från sin marschhöjd, säger Fledzer.

Ombord på planet fanns 144 passagerare och sex besättningsmän, mestadels tyska och spanska medborgare. Bland de omkomna finns två spädbarn och 16 tyska elever i 15-årsåldern och två lärare. Eleverna, från Joseph-König-Gymnasium i staden Haltern am See, deltog i ett utbytesprogram. Familjerna de hade bott hos i Katalonien hade vinkat av dem på väg till flygplatsen.

Planet kraschade nära staden Digne, vid 2 961 meter höga Tête de l'Estrop i de sydliga franska Alperna. Tidiga uppgifter om att det skulle ha kommit ett nödrop från olycksplanet dementeras av den franska flygmyndigheten DGAC. Det var flygledningen som larmade efter att ha tappat kontakt med planet.

Blev ögonvittne

Sébastien Giroud, sågverksägare i området, blev vittne till kraschen.

– Planet flög väldigt lågt, kanske bara 1 500—2 000 meter. Det verkade sjunka ännu mer och jag sade till mig själv "det kommer inte att klara bergen", säger han till tidningen La Provence.

Olycksplanet var 24 år gammalt, men Germanwings säger att åldern på planet inte var något problem. Det kontrollerades av flygmekaniker senast kvällen före olyckan och gick igenom en större besiktning 2013.

Kaptenen ska också ha varit erfaren, med 6 000 flygtimmar och tio års erfarenhet inom Lufthansa, enligt Germanwings.

Vädertjänsten uppger att vädret i området, i södra delarna av Frankrikes alper, har varit lugnt. Däremot rådde regn och hårda vindar där flygplanet kom ifrån och nedslagsplatsen ligger på hög höjd, mycket otillgängligt.

Landssorg i Spanien

Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om att det skulle ha funnits svenskar ombord.

– Vi försöker undersöka det genom vår ambassad i Paris som har kontakt med franska myndigheter. Våra ambassader i Berlin och Madrid undersöker det också via lokala myndigheter, säger Johan Tegel vid UD:s presstjänst.

En dansk var med på planet, uppger danska UD för tidningen Ekstra Bladet

45 spanjorer tros ha funnits ombord, och Spanien har utlyst tre dagars landssorg. Kung Felipe av Spanien avbryter sitt statsbesök i Frankrike efter olyckan och premiärminister Mariano Rajoy reser till olycksplatsen på onsdagen.

Det gör också Tysklands förbundskansler Angela Merkel, och de båda kommer att tas emot av Frankrikes president François Hollande.

– Vi kom överens om att våra länder ska hjälpas åt för att på alla sätt som är möjliga komma fram till vad som ligger bakom den här katastrofen, säger Merkel enligt nyhetsbyrån AFP.

Franska flygledare uppges samtidigt ha beslutat att ställa in den strejk som före katastrofen hade varslats från onsdag till fredag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset