Ny forskning visar att en regelbunden exponering för kall luft kan hjälpa människor att gå ner i vikt.
Ny forskning visar att en regelbunden exponering för kall luft kan hjälpa människor att gå ner i vikt.

Att sänka temperaturen på elementen hemma kan vara den nya trenden inom viktminskning. Ny forskning visar nämligen att en regelbunden exponering för kall luft kan hjälpa människor att gå ner i vikt.

Om en person vistas i kallare temperaturer så krävs helt enkelt mer energi för att hålla kroppen varm. På så vis förbränner kroppen mer än den hade gjort i varmare temperaturer, skriver Livescience.  

– Eftersom de flesta av oss vistas i inomhus under 90 procent av all vår tid, är det värt att undersöka hälsoaspekterna av omgivningstemperaturer," säger studie forskaren Wouter van Marken Lichtenbelt Maastricht University Medical Center. 

– Vad skulle det betyda om vi lät våra kroppar få arbeta igen för att reglera kroppstemperaturen?"

Enligt en tidigare studie från Japan fann forskarna att kroppsfettet minskade för de som tillbringade två timmar per dag under sex veckor i ett rum med en temperatur på 17 grader Celsius. 

Den nya studien visade också att människor vänjer sig vid kyla. Efter sex timmar om dagen i 15 grader under 10 dagar upplevde deltagarna också att de kände sig mer bekväma och huttrade mindre när de utsattes för lägre temperaturer. Dessutom fick deltagarna mer så kallat brunt fett. En typ av vävnad som främst finns hos nyfödda och vars främsta funktion är att producera värme och samtidigt förbränner kalorier. 

De långsiktiga effekterna av regelbunden exponering för kyla är fortfarande oklart och kräver mer forskning men mycket tyder på att att träna kroppen att tolerera svalare luft faktiskt kan hjälpa till att bränna kalorier.

LÄS OCKSÅ:

Håll vikten med lingon

Ställ dig upp på jobbet – och tappa vikt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset