Skolinspektionen säger nej till Fryshusets planer på en högstadieskola i Stockholmsförorten Husby. Varken ekonomin eller den planerade timplanen håller måttet, enligt myndigheten. Men beslutet kommer att överklagas.

TT

– Vi räknar fortfarande med att kunna öppna skolan i augusti nästa år, säger Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset.

Upprustningen av den länge tomma Dalhagsskolan i Husby pågår redan för fullt. Där planeras en stor mötesplats för ungdomar i området, med en rad olika verksamheter. I samma byggnad vill Fryshuset öppna en grundskola för årskurserna 7-9, men de planerna får nu en allvarlig smäll. Skolinspektionen hittar flera brister i organisations ansökan om att få bli huvudman för skolan.

Bland annat saknas en realistiskt budget, och kassalikviditeten - som indikerar den kortsiktiktiga betalningsförmågan - bedöms vara för dålig. Enligt inspektionen är det ”inte säkerställt att sökanden har ekonomiska möjligheter att driva verksamheten”. Kritik riktas också mot att timplanen innehåller för lite undervisning i ämnena bild och slöjd.

– Vi kommer att titta igenom kraven och komplettera där det behövs. Jag är inte särskilt bekymrad i det här läget, säger Johan Oljeqvist.

Han tror fortfarande att skolan kan öppna i augusti 2015. Organisationen har redan börjat med Lugna Gatan-verksamhet, med sex anställda som patrullerar och skapar relationer med unga i området. Övriga aktiviteter för unga kommer att dras igång successivt i takt med att renoveringen av lokalerna blir klar, oavsett om skolan får öppna inte.

Fryshusets satsning på Husby initierades efter oroligheterna i fjol, då ungdomar och poliser hamnade i våldsamma konfrontationer och ett stort antal bilar sattes i brand.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset