Bedragare uppger sig komma från hemtjänsten, men lurar i själva verket äldre människor på pengar och smycken.
Bedragare uppger sig komma från hemtjänsten, men lurar i själva verket äldre människor på pengar och smycken.

I natt skedde ett inbrott i hemtjänstens lokaler i Jönköping. Tjuvarna stal vårdkläder och legitimation. Nu varnar polisen för tjuvarna som de tror tänker lura äldre människor i deras hem.

Polisen i Jönköping vill varna äldre människor i kommunen. Under natten till tisdagen bröt sig tjuvar in hos hemtjänsten på Brunnsgatan i Jönköping, skriver Jönköpingsposten. Tjuvarna hade brutit upp ett skåp där det förvaras vårdkläder, med kommunens logga, och äkta legitimation.

De flesta som lurar äldre människor genom att uppge sig höra till hemtjänsten har ingen legitimation. Men polisen säger att med detta "verktyg" blir de ännu farligare. Vårdtagarna kan vara utsatta för en större risk.

Jan Lagerqvist, presstalesman på polisen i Jönköping, säger att det redan sker många bedrägerier mot äldre genom att man uppger sig att komma från hemtjänsten.

– Med äkta legitimation och vårdkläder från hemtjänsten blir det ännu lättare, säger Jan Lagerqvist.

Direkt när inbrottet skedde gick polisen ut och varnade vårdtagare. Det vill man fortsätta med, för att han någon som helst chans att ta fast tjuvarna. Jan Lagerqvist säger att det är uppenbart att de stulna objekten kommer att användas för att försöka bedra äldre. Han har hittills aldrig varit med om någon liknande händelse.

– Nej, jag har inte sett att man har stulit legitimation på det här sättet, säger Jan Lagerqvist.

►LÄS MER: Regeringen föreslår dyrare hemtjänst

Om man har minsta lilla misstanke ska man ringa 112 vid akuta händelser, och annars 114 14, uppmanar han. Personerna är svårfångade och i nuläget har polisen ingen misstänkt men man har gjort en brottsplatsundersökning i hemtjänstens lokaler.

Jönköping, liksom många andra orter i närheten, har haft problem med stölder mot äldre, enligt Lagerqvist.

– Tjuvarna är trevliga, syftet med att ta sig in det är att komma åt plånböcker och smycken. Vi har även haft anmälningar där folk vill komma in i lägenheten och sälja fotografier.

Oftast är de två stycken. En av bedragarna låtsas ta blodprov eller prata med den äldre vid matbordet, medan den andre går igenom lådor i resten av huset.

Stölderna pågår år efter år och när tjuvarna får det hett om öronen i en stad flyttar de till nästa. Nu tror Jan Lagerqvist att man kommer att försöka använda vårdkläderna och legitimationen ett tag i Jönköping, tills tricket inte fungerar längre.

– Man tycker det är rätt nesligt, att man stjäl från 90-åriga människor, säger Jan Lagerqvist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset