Missbruksrelaterade sketcher, sång och flygblad. Så vill polisen, stadsdelsförvaltningen och Ung utan Pung uppmärksamma den ökade cannabis-användningen bland unga i söderort i Stockholm.

– Det här är ett sätt för oss att vara proaktiva, säger ungdomsarbetaren Stefan Nilsson.

Cannabisanvändningen bland unga i Stockholm har ökat kraftigt de senaste åren.

Nu prövar polisen och stadsdelsförvaltningen i Skarpnäck nya grepp för att nå ut med information om drogens utbredning bland ungdomarna.

Under gårdagen möttes resenärer som anlände med tunnelbanan i Bagarmossen av en kvartett från teatergruppen Ung utan Pung som sjöng julsånger och höll kortare sketcher med kopplingar till missbruk för förbipasserande vid stationen. Samtidigt delade poliser, nattvandrare och polisvolontärer ut informationsblad om bland annat missbrukssymtom.

– Vi vill uppmärksamma de vuxna i området på det här, men bjuder man in till föräldramöten är det inga som kommer. Det här är ett sätt för oss att vara proaktiva och få folk att stanna till en stund så vi kan nå ut med informationen, säger brandmannen Stefan Nilsson som arbetat med ungdomar i Bagarmossen i snart 20 år.

Han är en av initiativtagarna till teaterarrangemanget, som kommer att fortsätta i dag vid Skarpnäcks tunnelbanestation.

Enligt honom är stadsdelen närmast självförsörjande på cannabis. Samtidigt vet de flesta unga hur de ska gå till väga för att få tag på drogen.

– Vi såg det som en självklarhet att vara med och ta chansen att sprida information på ett nytt sätt. Från polisens sida jobbar vi sällan med information direkt mot unga på det här sättet, säger Lennart Paulsson, närpolischef vid Globen.

Joselin Ramos och dottern Selina var några av alla förbipasserande som stannade upp.

– Det här är super, inga försök att uppmärksamma problemen är dåliga. Sedan är lite värme och glädje heller aldrig fel, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset