En anslagstavla vid Slussen i Stockholm.
En anslagstavla vid Slussen i Stockholm.

Anslagstavlor i mataffärer och på bibliotek hamnar nu i rampljuset när tusentals skolelever i hela landet ska dokumentera tavlornas budskap.

Med start på måndag ger sig elever i över 3 000 grundskole- och gymnasieklasser ut för att lokalisera och dokumentera traditionella anslagstavlor.

Från Malmberget i norr till Svedala i söder ska tavlor fotograferas och lappar läsas – om försvunna katter, cyklar till salu och kommande konserter.

Johan Järlehed, universitetslektor i Göteborg, är en av forskarna bakom massexperimentet.

– En sak vi tycker är spännande är hur den nya generationen tolkar det här med vad en anslagstavla är. Det måste ju inte vara med tydlig ram och skylt, eller en affischpelare på stan, det skulle också kunna vara ett elskåp med graffiti, säger han.

Utöver fotograferingen ska eleverna anteckna allt som står skrivet och vid behov även översätta till svenska. Inrapporteringen sker via en speciell app i mobilen.

– Det här ett intressant projekt för att få en direktbild, en snapshot, över hela landet. Hur ser det ut, vilka språk förekommer, vilka är avsändarna och hur seriös är tonen i anslagen? Det tror vi definitivt att även skolelever är kapabla att tolka, säger Johan Järlehed.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset