Blev sittande på toaletten i sju timmar.
Blev sittande på toaletten i sju timmar.

En brukare på ett äldreboende i Ulricehamn blev sittandes på toaletten – i sju timmar. Orsaken var att personalen helt enkelt glömt bort att personen satt där.

Det var i september förra året som en brukare på ett äldreboende i Ulricehamn blev placerade på toaletten för att uträtta sina behov. Men toalettbesöket blev längre än väntat och personen blev sittande i timmar innan hen fick hjälp att ta sig upp igen, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Brukaren bar på ett larm men visste inte hur det skulle användas då hen har en kognitiv funktionsnedsättning. Samtidigt hade personalen hade enkelt glömde bort att personen satt på toaletten.

LÄS MER: Fler lex Sarah till IVO – men från 54 kommuner kom inga anmälningar alls

Inte förrän mitt i natten, sju timmar senare, upptäckte de som kom för att jobba natt vad som hade hänt. Brukaren ska inte ha fått några fysiska eller psykiska skador – men enhetschef Maria Andersson berättar för SVT att hon ser allvarligt på händelsen.

– Vi ser otroligt allvarligt på det som inträffat. Det är något som inte får ske, säger hon.

LÄS MER: Kvinnor med funktionsnedsättning i upprop

Enligt Maria Andersson har rutinerna nu kommit att ses över för att förhindra att något liknande händer igen. Till exempel har man infört en så kallad närvarolampa som visar när någon sitter på toaletten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset