Blanketten ovan skickas ut till hundratusentals företagare i Sverige. Många luras av den myndighetslika blanketten – men det rör sig om ett privat företag som vill få mottagaren att teckna på för en tjänst.
Blanketten ovan skickas ut till hundratusentals företagare i Sverige. Många luras av den myndighetslika blanketten – men det rör sig om ett privat företag som vill få mottagaren att teckna på för en tjänst.

Bolagsupplysningens utskick ser ut som ett officiellt myndighetsbrev. Men det kommer från ett privat företag och kostar pengar för den som fyller i blanketten.

Bolagsupplysningen är ett av de företag som fått mest klagomål hos Svensk handel och finns med på organisationens varningslista. Med jämna mellanrum skickar företaget ut en blankett, som vilselett flera mottagare.
– Vi vet att det här bolaget har renderat enormt mycket anmälningar och det har under lång tid varit det företag som fått in absolut mest klagomål på sig, säger Hans Tjernström, presschef på Svensk handel.

Metro har tidigare varnat för utskicken, som ser ut som en vanlig myndighetsblankett, riktad till företagare. ”Dags att komplettera”, står det tryckt med stora bokstäver. Längst ner står det ”Vänligen returnera snarast”. Varje år skickar Bolagsupplysningen uppskattningsvis ut 800 000–1,2 miljoner brev av det här slaget.

LÄS MER: Se upp för ”myndighetsbreven” – kan kosta dig tusentals kronor

Men den som fyller i blanketten och skickar in den köper i själva verket en tjänst om att få synas på Bolagsupplysningens sajt. Den första fakturan för denna tjänst ligger på 5 000 kronor.
– Jag har pratat med vår säkerhetschef och han har bilden av att det verkar vara ett nytt utskick på gång, säger Hans Tjernström.

Även Bolagsverket, den myndighet som faktiskt registerar svenska företag, varnar för att Bolagsupplysningen nu skickar ut en ny blankett. Detta eftersom många mottagare blandar ihop Bolagsupplysningen med Bolagsverket.

När Metro senast kontaktade Bolagsupplysningen uppgav en chef att de övervägde att förändra layouten. Vissa ändringar skedde då, men årets blankett som Metro nu tagit del av är i stort sett densamma som tidigare, med samma uppmaningar som förut.

LÄS MER: Varning för bluffbrevet som sprids över Sverige: ”Skriv inte på”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Bedrägeri bluff