Nere på en dryg mils djup hittade Victor Vescovo godispapper och en plastpåse.
Nere på en dryg mils djup hittade Victor Vescovo godispapper och en plastpåse.

Utforskaren Victor Vescovo tog sig djupare under ytan än någon annan människa tidigare gjort. Men trots att han befann sig på cirka elva kilometers djup fann han spår från människor. Enligt BBC flöt en plastpåse och godispapper runt utanför ubåten.

Marianergraven är världens djupaste kända djuphavsgrav, med ett maximalt djup på strax över 11 000 meter. Det var här som den amerikanske affärsmannen och utforskaren Victor Vescovo bestämde att han skulle ta sig djupare än någon tidigare gjort.

Det tidigare rekordet – som innehades av regissören James Cameron – slogs med endast elva meter.

Men det var inte rekordet som gjorde Victors resa mot djupet uppmärksammad världen över.

LÄS MER: 5 uppfinningar som ska rädda miljön

Har tidigare upptäckts av robotar

Inte var det heller de fyra helt nya kräftdjuren man tror sig ha hittat som gjorde expeditionen världskänd.

Istället var det andra fynd, gjorda på 10 927 meters djup, som har fått folk att prata om händelsen. Victor Vescovo och hans team hittade nämligen en plastpåse och godispapper, så djupt under ytan som man överhuvudtaget kan komma.

LÄS MER: Storbritannien vill börja panta som Sverige

Att plast förekommer vid Marianergraven är enligt BBC i sig inget nytt fenomen. Detta har vid tidigare tillfällen upptäckts av robotar som utforskat svåråtkomlig undervattensterräng.

”På väg att överskrida gränsen”

Bethanie Carney Almroth, universitetslektor vid Göteborgs universitet, säger till Aftonbladet att människans plastanvändning högst sannolikt kommer innebära att plasthalten i haven fortsätter att öka.

LÄS MER: Vanligt med plast när svenskar skräpar ner

– Vi tror att halten av mikroplaster i nuläget ligger något under ett kritiskt gränsvärde, men att vi är på väg att överskrida gränsen för när organismer påverkas och när det blir toxiska effekter, säger hon.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset