Många som bloggar och twittrar får klagomål från anhöriga om att de lägger ned för mycket tid på att berätta för omvärlden om vad de tycker och tänker. De borde tala med den egyptiska bloggaren Abdel Kareem Suleiman. Han har just offrat fyra år – 1 460 dagar – på sitt skrivande.

Så lång tid har han nämligen just tillbringat i fängelse. I fredags skulle han ha släppts fri. Det har fortfarande inte skett, men om egyptiska myndigheter i alla fall respekterar sina egna lagar borde det bara vara en fråga om dagar.

Innan han spärrades in träffade jag den då 22 år gamle Kareem i Kairo. Han var ingen radikal agitator, utan en försynt ung man som startade en blogg där han lade upp sina dikter och favoritlåtar. Han hade inte ens en dator, utan skrev på internetcaféer. Det som utmärkte honom var emellertid att han inte väjde för känsliga frågor. När han mötte könsförtryck angrep han det och ville starta en människorättsbyrå för att förbättra kvinnors ställning. När han såg brutalt våld som motiverades med religion kritiserade han islam hårt, men också andra religioner.

Kareem måste ha trampat på en öm tå, för den egyptiska diktaturen reagerade besinningslöst. Han stängdes av från universitetet, han arresterades och hans egen pappa såg sig tvungen att fördöma honom. I februari 2007 dömdes Kareem till fyra års fängelse, för att ha ”förolämpat” islam och Egyptens president.

Den unge bloggaren fick sova på det hårda golvet i cellen, övergiven av sin familj, och utsatt för fysisk och psykisk misshandel. I perioder har han isolerats och förnekats medicinsk behandling. Hans advokat har hindrats att träffa honom. De har tagit ifrån honom 1 460 dagar, nästan en sjättedel av hans liv, bara för att han sade sitt hjärtas mening.

Arabiska stater frågar sig ibland varför de misslyckas med att skapa attraktiva universitet, innovation och konkurrenskraft. Här är ett tips i all enkelhet: Sanningssökande ska uppmuntras, inte undertryckas. Studenter som är begåvade och tänker fritt ska anmälas till forskarutbildningen, inte till polisen.

+ Malmö FF

Moderaternas nya mönstersamhälle på Norra Djurgården – där man måste ha rätt livsstil för att få bo.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset