Knepen som kan hjälpa dig att bli bättre på att granska påståenden.
Knepen som kan hjälpa dig att bli bättre på att granska påståenden.

Vi har satt ihop övningar till Källkritikens dag där du kan testa på att spåra uppgifter och bilder på nätet. Lycka till!

Övning 1: Kan du ta reda på var den här bilden är tagen?

I den här övningen är målet att du ska ta reda på exakt var bilden på den gula spårvagnen är tagen.

Övning 2: Kan du hitta bilden och ta reda på citatets källa?

I den här övningen är målet att du med hjälp av sökningar på nyckelord ska hitta den borttagna bilden och källan till citatet.

Övning 3: Kan du hitta videons ursprung?

I den här övningen får du testa att spåra ursprunget till en våldshändelse som påstås ha skett i Sverige.

Övning 4: Vem ligger bakom sajten?

I den här övningen får du testa att se om du kan ta reda på vem som ligger bakom en viralsajt.

 

Facit till de olika övningarna finns länkade i respektive artikel. Lycka till!

Har du yngre barn kan du hitta material på Lilla Viralgranskaren.

Källkritikens dag 2019

Är du lärare och vill anmäla din klass till skolpasset? Läs mer här!

Kvällsprogrammet (öppet för allmänheten)

Start kl 17.30

• Vilka är det som luras på nätet? Så här ser den svenska fejkarenan ut! Åsa Larsson, medgrundare till Viralgranskaren och författare till Viralgranskarens handbok som kom ut förra året.

• Handfasta tips på hur du själv blir en bättre viralgranskare. Johan Wikén, redaktör och reporter på Viralgranskaren.

• Så här hänger vårt innerliga behov av bra berättelser ihop med spridandet av falska påståenden på nätet. Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare som föreläser och skriver böcker om spökhistorier och källkritik på nätet.

• Facebook
John Severinson från Facebooks Sverige-kontor svarar på frågor på scen om hur Facebook fungerar och jobbar med falska påståenden. Hur funkar det när du får se saker i ditt flöde? Hur jobbar Facebook i just Sverige?

• Prisutdelning
Vinnarna av Det gyllene förstoringsglaset tar emot sitt pris. Bakom priset står Viralgranskaren och Internetstiftelsen. Det delas ut för enastående insatser för källkritiken på nätet.

• Stila med din källkritiska förmåga
Internetstiftelsen bjuder in publiken till ett interaktivt quiz för att testa deras källkritiska förmåga. Självklart vinner vinnaren något alldeles extra – publikens pris, som delas ut för första gången!

• Bilden av Sverige
Den brittiska journalisten Maddy Savage, franska redaktören Sarah Chabane och professor Christian Christensen pratar om fördomar, romantiserade bilder och falska påståenden som sprids om Sverige utomlands.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset