En av bilderna är egentligen tagen vid en huvudled i Los Angeles.
En av bilderna är egentligen tagen vid en huvudled i Los Angeles.

Ett inlägg med fem bilder av stora trafikstockningar har fått stor spridning på sociala medier. Bilderna påstås komma från ett trafikstopp i Kina, vilket stämmer – för alla utom en.

”Trafikstopp i Kina, 50filer. Vad vill Sveriges regeringen?! Straffa landsbygden, för att dom tror lilla Sverige kan rädda världen själva”, står det i Andreas Nilssons inlägg som delats drygt 4 700 gånger på Facebook.

Flera personer har hört av sig till Viralgranskaren och frågat om bilderna i inlägget är tagna från en trafikstockning i Kina. Och nu kommer svaret.

Det stämmer att fyra av dem är det, men den femte har ett annat ursprung.

LÄS MER: Så används bilder för att sprida falska påståenden

Har manipulerats

En av bilderna föreställer egentligen en trafikerad huvudled i Los Angeles, som fotades i augusti år 2014. Bilden har sedan manipulerats så att bilkön blivit tätare, längre och bredare, innan den spridits och över åren blivit till en känd fejkbild.

Här kan du se skillnaderna mellan ursprungsbilden och den manipulerade bilden:

När Viralgranskaren får tag på Andreas Nilsson har han fått reda på att en av bilderna inte kommer från Kina.

– Det har jag sett nu, att den inte kommer från Kina utan från Los Angeles, men de andra är från Kina. Principen är ju att visa skillnaden mellan hur det ser ut i världen och hur det ser ut i Sverige. Vi är inte ens i närheten av hur det är i andra länder, säger han.

Ville rikta kritik mot höga bränsleskatter

Andreas Nilsson berättar att syftet med inlägget var att kritisera bränsleskatterna i Sverige, som han anser är för höga i relation till det som Sverige kan göra för att främja miljön.

– Jag tror ingen är ute efter att förstöra miljön, men jag vill kunna bo och leva och just nu är det alldeles för dyrt att köra bil. All min lön går till att köra mellan jobbet och hem och jag tycker att det är viktigt att visa ett missnöje på något sätt. Att vi har nått gränsen i det här. Politikerna måste se på Sveriges utformning, långt och smalt.

LÄS MER: Nej, Polens premiärminister sa inte att Sverige har satsat på ”genus i stället för brandförsvar”

Trafikstockningen berodde på helgdagar

Vad det gäller de fyra andra bilderna så finns de att hitta i ett videoklipp som flera medier uppmärksammat. Klippet publicerades den 7 oktober 2015 och visar en massiv bilkö på Beijing–Hong Kong–Macau expressleden i Kina.

Enligt den kinesiska nyhetssajten Peoples Daily Online berodde kön på att landet just haft nio dagars ledighet, i samband med firandet av helgdagarna ”Midhöstfestivalen” och ”Nationaldagens gyllene vecka”. Trafikanterna var på väg hem efter ledigheten, när en ny tull resulterade i den långa kön.

Några källor har dock använt den manipulerade bilden från Los Angeles. Bland annat finns den att hitta på bilköns Wikipedia-sida och i ett Youtube-klipp.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset