Snapsen, sillen och färskpotatisen. Allt är fixat, förutom blomkransen. Här är floristens tips för att lyckas.

Lika traditionsenligt som sillen på bordet och ”Små grodorna” runt majstången är midsommarkransen. Men hur knyter du en perfekt krans? Metro ringde en florist för att ta reda på de bästa knepen.

1. Använd en stabil grund.

– Först tar du en rund skena som du binder på, sedan behöver du tunn tråd att linda blommorna med och linda dem tajt intill varandra, säger Kristian Skald på Gullvivans blomsterhandel.

Den runda skenan kan med fördel vara en ståltråd som formas till en ring, och enligt Kristian Skald är det viktigaste att inte använda blommor med för lång kvist.

2. Dela upp blommorna i små knippen.

– Dela gärna en kvist i små små bitar och gör sedan små knippen som du lindar väldigt tajt, utan några glipor, så att det inte blir för bulligt. Om du tar för stora kvistar så ser det hängigt ut.

3. Bästa blommorna att använda.

Bra blommor att använda är brudslöja, daggkåpa, kamomill och kvistrosor. 

– Småblommor överlag är bra, inte stora pioner. Använd blommor som inte väger för mycket.

4. Gör kransen i förväg

För den som inte vill ge sig ut i regnet på jakt efter blommor eller hålla på att stressa efter sillunchen går det alldeles utmärkt att förbereda sin krans.

– Man kan slå in den i cellofan eller lägga i en påse så att den bevarar fukten. Efter att du bundit färdigt den så kan du doppa den i vatten och lägga i en påse i kylskåp eller på ett svalt ställe.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset