24-årige Jakki har flera råd och tips till dig som är förälder eller anhörig till någon med autism.
24-årige Jakki har flera råd och tips till dig som är förälder eller anhörig till någon med autism.

Se inte autistiskt beteende som problem som måste korrigeras, skriver 24-årige Jakki som själv är autist.

DEBATT: När det talas om autism är det ofta från ett utifrånperspektiv. Det är föräldrar, lärare och andra som talar om autister, men autister själva kommer inte till tals.

Därför tänkte jag nu tala till er föräldrar och anhöriga till autister utifrån mitt autistiska perspektiv. Här är några saker som jag vill att alla ska förstå om autism:

Förstå att funktionshinder är något som beror på samhället.

Vi alla har olika styrkor och svagheter. När samhället inte är anpassat efter en svaghet uppstår funktionshinder. Funktionshinder är relativt. Autister beskrivs ofta som "högfungerande" eller "lågfungerande". Detta är inte bara dåligt för att det delar upp autister i bättre och sämre, det är också en meningslös distinktion.

En kan fungera hur bra som helst i vissa sammanhang men vara helt hjälplös i andra. Som vuxen kan en undvika situationer en inte klarar av men barn har inte den lyxen.

Se inte autistiskt beteende som problem som måste korrigeras.

Att försöka tvinga autister att uppföra sig "normalt" leder till mycket lidande. Ett typiskt exempel är påtvingad ögonkontakt. För den som inte är autistisk är det kanske svårt att förstå hur fruktansvärt det är att utsättas för detta. Och det finns många fler exempel.

Autistiska barn dresseras som hundar för att lära sig dölja sin autism. Barnet får lida för att föräldrarna ska slippa skämmas. En del oroar sig för att de ska anpassa sig "för mycket" efter autisters behov. Men då kan jag komma med lugnande besked. Det är ingen risk. Den här världen är inte "för snäll" mot autister.

Och när det gäller anpassning är det autisten som drar det kortaste strået. Vi anstränger oss hela tiden. Vi anpassar oss till döds.

Tvinga inte era barn att göra vad de inte klarar av.

Föräldrar tvingar sina barn att utföra hushållsarbete och anklagar dem för att vara ansvarslösa och lata om de inte vill. Men när en redan är permanent utmattad och sönderstressad av att klara vardagen är det inte "lathet" att inte orka med hemarbete. Dessutom kan bristande perceptionshantering göra vardagliga sysslor som att diska och dammsuga till ren tortyr. Föräldrarna påstår kanske att barnen måste lära sig olika saker för att klara vuxenlivet senare, men i stället borde de se till att deras barn överlever uppväxten. Färdigheter kan en alltid lära sig senare i livet. En del kommer aldrig att klara av att utföra vissa sysslor och det är inget fel med det, men att bli tvingad att som barn tvingas göra saker en inte orkar med hjälper inte någon.

Lyssna på autister.

Vi är de enda experterna på autism. Lyssna på era barn också. Många autister har svårt att kommunicera och behöver hjälp och stöd med det, men de förstår ofta mycket mer än de kan uttrycka. Kom ihåg att autistiska kommunikationssvårigheter ofta till betydande del beror på att ingen lyssnar på oss. Underskatta oss inte.

Jakki, autist

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset