Enligt siffror från Systembolaget köpte vi över 14 miljoner liter alkohol inför midsommar 2016, skriver Juan-Pablo Roa, vd för IQ.
Enligt siffror från Systembolaget köpte vi över 14 miljoner liter alkohol inför midsommar 2016, skriver Juan-Pablo Roa, vd för IQ.

Nu, innan årets kanske mest alkoholindränkta helg, är ett bra tillfälle att fundera över din alkoholkonsumtion och hur den påverkar dig och personerna i din omgivning, skriver Juan-Pablo Roa, vd för IQ.

Detta är en debattartikel. Det är de som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Många högtider i Sverige är starkt förknippade med alkohol och midsommarhelgen är inget undantag – tvärtom. Enligt siffror från Systembolaget köpte vi över 14 miljoner liter alkohol inför midsommar 2016 och midsommar är den helg på året då vi förmodligen dricker som allra mest.

Alkohol kan vara gott, socialt och bidra till en rolig fest och trevligt firande. Men för mycket alkohol har självklart en baksida. Fulla föräldrar kan skapa otrygghet och dåliga midsommarminnen för sina barn. Och även om alkohol inte nödvändigtvis är den direkta orsaken är alkohol ofta med i bilden i mycket av det bråk, stök och de olyckor som sker under midsommarfirandet. Exempelvis har gärningspersonen varit påverkad av alkohol i drygt 60 procent av fallen med misshandel och varje år dödas cirka 75 människor i trafiken på grund av alkohol.

LÄS MER: DEBATT: Frälsningsarmén: Arbetsförmedlingen – ta emot vår hjälp

Nu, innan årets kanske mest alkoholindränkta helg, är ett bra tillfälle att fundera över din alkoholkonsumtion och hur den påverkar dig och personerna i din omgivning. Följande fyra tips enkla att följa, och kan bidra till en bättre och trivsam midsommarhelg – för alla inblandade:

1. Alkoholhetsa inte: Du behöver inte hetsa andra, låt människor själva bestämma om eller hur mycket alkohol de vill dricka. Respektera om någon inte vill dricka alkohol alls.

2. Fundera över alkoholkulturen: Behöver vi verkligen alltid snaps, öl eller annan alkohol till midsommarmaten? Vill du minska ditt alkoholintag finns det idag många bra alkoholfria drycker att välja mellan. Ett enkelt sätt att minska din alkoholkonsumtion utan göra avkall på drycken är att exempelvis varva alkoholhaltig öl med alkoholfri.

3. Drick varannan vatten: Midsommarhelgen är lång och varannan vatten är ett smart och enkelt sätt att orka hela vägen. Det kan leda till att du dricker mindre alkohol under kvällen och dessutom minskar vätskebristen dagen efter.

LÄS MER: DEBATT: Du som vill tatuera ögonbrynen, akta så du inte hamnar hos mig

4. Har du druckit – låt bilen stå, även dagen efter: Midsommar är en av årets mest trafikintensiva helger då många ska ta sig fram och tillbaka till midsommarfirandet. Kombinationen alkohol och bilkörning hör självklart inte ihop men det många inte vet är att din körförmåga är kraftigt nedsatt dagen efter att du druckit alkohol, även om du är nykter.

Midsommar är för många starten på sommaren och semestern. Se då till att få en bra start genom att njuta av årets midsommarfirande utan att du och dina nära och kära behöver uppleva alkoholens baksidor.

Juan-Pablo Roa, vd IQ

Om debattören

IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget AB och verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol genom att med kunskap och kommunikation skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring eget och andras drickande.

Om debatten

I Sverige köptes det över 14 miljoner liter alkohol inför midsommar 2016. Inför midsommar 2015 var det nästan 13 miljoner liter. En medelvecka 2015 köptes det 9 miljoner liter alkohol.

 Systembolaget

LÄS MER: Vill du också nå en miljonpublik? Så här gör du för att debattera i Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset