Anna Nordqvist och Kyle Morrison. Arkivbild.
Anna Nordqvist och Kyle Morrison. Arkivbild.

Ett svenskt OS-guld i golf kommer att firas även utanför Sverige.Samtliga fyra svenska golfare åker till Rio med utländska caddies.– Det skulle inte vara så populärt att byta ut caddien just till OS, säger Anna Nordqvist.

För just Anna Nordqvist var det nära att det blev brorsan Mattias som fick chansen, men han föll bort på grund av sitt "vanliga liv" med jobb och familj hemma i Eskilstuna.

Bakom varje OS-satsning finns ju ett långsiktigt arbete.

– Lillbrorsan vill inte göra jobbet emellan. Han är min reservcaddie, om något skulle hända. Mitt problem är att han är den bästa man kan ha. Man spenderar så otroligt mycket tid tillsammans, då gäller det att det känns bra. Man kan nöja sig och ha nåt som känns okej, men jag känner att jag satsar fullt ut och jag vill ha någon som komplettar mig, berättar Nordqvist.

Omställningsperiod

Under fjolåret bytte hon caddie flera gånger, men nu har hon hittat rätt.

Det blir Kyle Morrison, USA, som åker med henne till Rio.

– Jag har gått med honom hela året. Det var en omställningsperiod i våras. Jag behöver ju någon som är där, en bra kille, en stabil. Han ändrar sig inte om det går bra eller dåligt. Det har tagit några månader att känna sig bekväm i det. Han hjälper mig med måtten och kan hålla koll lite på greenläsningen. Vi börjar hitta våra former, säger hon.

Morrison ser fram emot att åka till Rio.

– Det blir definitivt något speciellt, jag ser fram emot det väldigt mycket, säger han.

Samma rättigheter

Caddiesarna är som en del av det svenska OS-laget, men kommer inte tilldelas någon medalj.

Vilket man kan tycka är konstigt med tanke på hur mycket de bidrar med.

– Men de kommer bo i OS-byn, de ingår i den svenska truppen med full mundering och samma rättigheter och skyldigheter som alla andra. SOK betalar inga arvoden, så det hamnar på spelarna själva eller golfförbundet. Alla kostnader i övrigt, som resor och sådant, står SOK för, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

Att bära en svenskflaggad golfbag, ha svenska OS-truppens kläder på sig och bo bland svenskar spelar ingen roll för amerikanen Morrison.

– De flesta svenskar pratar bra engelska, så det är positivt, säger han med ett skratt.

– Och det är en ära att få åka till OS, oavsett vilken flagga det är på bröstet. Jag känner att jag representerar Anna.

OS-golfen inleds den 11 augusti.

Christer Höglund/TT
Henrik Stenson och Gareth Lord. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset