Årets Augustpristagare: Sigrid Nikka, Nina Burton, Ann-Helén Laestadius och Lina Wolff.
Årets Augustpristagare: Sigrid Nikka, Nina Burton, Ann-Helén Laestadius och Lina Wolff.

Fyra kvinnliga författare tog hem priserna på årets Augustgala. Lina Wolff, Ann-Helén Laestadius, Nina Burton och Sigrid Nikka hyllades av Svenska förläggareföreningen för sina texter.

Det hör inte till vanligheterna att kvinnliga författare dominerar Augustgalan så totalt. 2013 hände dock samma sak – fyrtal i damer med bland andra Lena Andersson och Bea Uusma bland pristagarna.

En uppkäftig saga för vuxna fick Augustpriset i den skönlitterära kategorin. Lina Wolffs roman "De polyglotta älskarna" har hyllats av kritikerna för sin raffinerade struktur och vann även Augustelektorernas hjärtan.

– Jag är ganska skrockfull, så jag har inte förberett något tal, sade Lina Wolff när hon tog emot priset i Konserthuset i Stockholm.

Tredje boken

"De polyglotta älskarna" är Lina Wolffs tredje bok, hon debuterade för sju år sedan med novellsamlingen "Många människor dör som du" och fick tidningen Vi:s litteraturpris för romanen "Bret Easton Ellis och de andra hundarna" som kom 2012.

"De polyglotta älskarna" handlar om Ellinor som via nätet försöker hitta "den rätte". Hennes sökande efter "en öm, men inte alltför öm, man" leder henne till den fete litteraturkritikern Calisto och dennes hus vid havet. Den tredelade berättelsen beskrivs som flerskiktad och kaxig, med det mångspråkiga – det polyglotta – i centrum för historien. Genusforskaren Ulrika Dahl som påannonserade Wolffs bok på galan beskrev den som "en påläst käftsmäll".

Flytten av Kiruna

Ann-Helén Laestadius fick Augustpriset i barn- och ungdomsbokskategorin för "Tio över ett" som utspelas under flytten av Kiruna

– Den här boken är skriven rakt ur hjärtat. Jag är så ledsen över det som sker i Kiruna, sade hon i sitt tacktal.

En krisande tonåring vävs samman med rivningar av gamla gruvarbetarbostäder i "Tio över ett". "Med driv i språket flätar Laestadius samman plats, politik och psykologi", skrev juryn i sin motivering. Iklädd samisk folkdräkt klev författaren upp på scenen för att ta emot priset och tackar särskilt sitt förlag Rabén & Sjögren "som låter mig skriva om samer".

"Bok om böcker"

En essäberättelse om den nätverkande humanisten Erasmus av Rotterdam tilldelades årets fackbokspris. Nina Burtons "Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution" följer honom under 1500-talets medierevolution i Europa. Skildringen beskrevs av juryn som "en historielektion med perspektiv på vår egen tid".

– Der här är underbart roligt. Jag har skrivit en bok om böcker som bygger på hundratals böcker som visar hur viktiga böcker är med sina nyanser och om en av de främsta förkämparna för humanismen i en tid som mycket liknar vår. Det här gör mig glad av så många skäl, sade Nina Burton i sitt tacktal.

Tackar svensklärare

Lilla Augustpriset gick till Sigrid Nikka från Höllviken för "Då rallarrosen blommar". Enligt juryn är det en "finstämd berättelse som lågmält och trovärdigt låter oss följa en kvinnas oväntade uppbrott under svunnen tid".

– Jag vill tacka alla svensklärare jag har haft, utbrast Sigrid Nikka när hon fått ta emot priset ur kulturminister Alice Bah Kuhnkes hand och fortsatte med att hylla familj, vänner, pojkvän och rollspelsföreningen hemma i Höllviken som alla stöttat henne i skrivandet.

Augustpriset är på 100 000 kronor men brukar i reda pengar betyda betydligt mer eftersom de prisbelönta böckerna vanligtvis får en rejäl försäljningsskjuts.

Claudio Bresciani/TT
Priset för årets svenska barn- och ungdomsbok gick till Ann-Helén Laestadius för boken "Tio över ett" vid måndagens prisuttdelning av Augustpriset i Stockholm.
Claudio Bresciani/TT
Niklas Strömstedt leder Augustgalan i Konserthuset i Stockholm.
Claudio Bresciani/TT
Nina Burton är årets vinnare i fackboksklassen med sin bok om Erasmus av Rotterdam.
Claudio Bresciani/TT
Sigrid Nikka fick lilla Augustpriset för "Då rallarrosen blommar".
Claudio Bresciani/TT
Lina Wolff kammade hem priset i den skönlitterära kategorin för "De polyglotta älskarna".
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset