Det går tungt för Växjö i SHL. Arkivbild.
Det går tungt för Växjö i SHL. Arkivbild.

Växjö var inför säsongen en av favoriterna till att vinna SM-guld.Men nu har laget inte vunnit på fem SHL-matcher.– Tunga perioder har alla lag under en säsong och detta är väl vår förhoppningsvis, sade centern Robert Rosén.

Tre segrar, tretton gjorda mål och totalt åtta poäng. Det var så Växjö startade sin SHL-säsong.

Vad har hänt sedan dess?

Jo, följande: fem förluster i rad och endast två plockade poäng.

– Klart att det är för dåligt och inget vi är nöjda med. Kan man hitta vägar att vända sådana här trender brukar det oftast stärka i längden, sade Robert Rosén efter lördagens 1–2 mot Brynäs.

Gör få mål

På de fem nederlagen har Växjö endast producerat sju mål framåt.

– Det talar ju sitt tydliga språk. Det är alldeles för lite. Bara precis över ett per match och då blir det ju tufft att vinna matcher. Vi vet i mångt och mycket vad som behövs för att göra mål och vi har otroligt mycket offensiva skills i laget.

– Det gäller kanske att man inte krånglar till det så mycket och söker den där sistapassen många gånger. Man kanske får en osäkerhet när man inte gjort så mycket mål och då blir det kanske att man söker en pass i stället för att kasta in en skitpuck på mål.

Sam Hallam, tränare i Växjö, om det låga målantalet den senaste tiden:

– Det är ganska uppenbart att vi då behöver vara jäkligt bra och tajta bakåt. Och det är vi ju, tycker jag. Det ser vi återigen nu när vi möter ett offensivt bra Brynäs. Vi håller ner deras bra målchanser till få. Vi har ett bra försvarsspel och är väldigt nöjda med vårt målvaktsspel (Viktor Andrén) i dag. Släpper vi in två ska vi vara där och ta poäng och vinna.

"Liten prövning"

Förlusten mot Brynäs var den tredje i rad på hemmais.

– Vi är i ett läge där vi får en liten prövning mentalt. Men vi ska fortsätta tro på det vi gör och vi har väldigt många spelare som har skickligheter, sade Hallam.

Växjö står därmed fortfarande på tio poäng. Brynäs har fem fler pinnar i tabellen och vann efter att i omgången innan förlorat med 1–3 hemma mot Leksand.

– Bra att vi kunde studsa tillbaka. Vi är nöjda med hela genomförandet. David Rautio var stabil i mål, sade tränaren Thomas Berglund.

Han gladdes också åt att Nick Johnson nätade för första gången i SHL den här säsongen. Amerikanen, tidigare i Växjö, gjorde 22 stycken under ligaåret 2015–16.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset