Malmberget i Gällivare kommun ska flyttas på grund av gruvbrytningen på orten. Arkivbild.
Malmberget i Gällivare kommun ska flyttas på grund av gruvbrytningen på orten. Arkivbild.

Gällivare kommun och LKAB har slutligen kommit överens om notan för de hus som måste rivas i kommunen.

Överenskommelsen mellan Gällivare kommun och det statliga gruvbolaget handlar mer konkret om hur mycket ersättning som LKAB ska betala till kommunen för kommunala byggnader på grund av gruvbrytningen i Malmberget, rapporterar P4 Norrbotten.

– Det ger en positiv framtidsbild. Nu kan vi sätta i gång med alla planer som vi haft för nu vet vi förutsättningarna, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling (V) i en kommentar till P4.

Detaljerna för lösningen är inte kända, men nästa steg är att förslaget ska förankras inom både LKAB och kommunen. Bland annat krävs ett godkännande av politikerna i kommunfullmäktige.

Tidigare har förhandlingarna mellan kommunen och bolaget varit infekterade och båda sidorna har anklagat den andra för utpressning.

Precis som i Kiruna är det en samhällsomvandling på gång i Gällivare kommun för att gruvbrytningen ska kunna fortsätta. I den senare kommunen handlar det om att tätorten Malmberget flyttas. 2032 kommer större delen av samhället att vara borta och i stället förtätas bebyggelsen i Gällivare samhälle, ungefär fem kilometer bort.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset