Tinne Vilhelmson Silfvén gjorde sitt sjunde OS i Rio i somras. Nu siktar hon på nummer åtta i Tokyo. Arkivbild.
Tinne Vilhelmson Silfvén gjorde sitt sjunde OS i Rio i somras. Nu siktar hon på nummer åtta i Tokyo. Arkivbild.

Tinne Vilhelmson Silfvén blir gärna historisk.Men satsningen mot OS i Tokyo hänger mer ihop med att hon är långt från färdig med det hon gör.– Det skulle vara kul att göra åtta OS men egentligen är det för att jag trivs så bra med livet och med hästarna, säger hon.

Dressyrstjärnan gick nyligen ut och deklarerade att hon satsar mot OS om fyra år. Når hon manegen i Tokyo blir hon Sveriges mesta olympier med åtta spel.

TT: Vilka reaktioner har du fått?

– Haha. Jag blir mest nervös själv. Nu kommer jag väl aldrig dit eftersom jag sagt det. Men jag har sagt att jag satsar mot OS, det är en annan sak än att jag verkligen kommer dit. Men jag vill gärna dit.

– Jag är taggad, vill försöka göra det hela ännu lite bättre. Jag känner att jag är där och nosar och vill komma en liten bit till. Samtidigt vet jag av erfarenhet att det inte är så lätt att ta det steget och det kanske jag aldrig gör, men jag ska ge det ett försök.

"Pärlor" i stallet

TT: Annars skulle du en vacker dag ångra att du inte gjorde det?

– Ja, absolut. Jag har roligt och tycker att det har hänt mycket både för mig och mina hästar den sista tiden och därför är det värt att göra satsningen. Jag har många fina unghästar hemma och ett bra material att jobba med.

I showen i Friends rider Vilhelmson Silfvén 13-åringen Paridon Magi. Stjärnhästen Don Auriello, "Anton" kallad, vilas.

– Han ska få koncentrera sig på EM som huvudmål. Det är hans matchning. "Anton" behöver inte tävla så mycket eftersom han är så rutinerad.

EM i Göteborg i augusti är nästa års stora mål och i vinter tränar och tävlar Vilhelmson Silfvén som vanligt i Florida.

– Jag är inte säker på att jag satsar på världscupfinalen. Finalen ligger i april och i Omaha. Och det ligger inte ens nära Florida. Dessutom har jag tänkt åka hem i mars så det blir väldigt logistiskt opraktiskt för mig. Därför har jag inte riktigt världscupen som mål.

– Jag har verkligen mest EM i huvudet.

Ny satsning

Tidigare har världscupen varit ett stående inslag i showen som länge höll till i Globen men 2014 flyttade till Friends. Så icke den här gången.

Sportchefen Malin Baryard Johnsson förklarar:

– När man arrangerar en världscupdeltävling är man styrd av att reglerna säger att ett visst antal ryttare från ett visst antal länder måste bjudas in, och det är inte alltid de här länderna skickar sina absolut bästa ryttare. Då kände vi att det var dags att förnya dressyrdelen och bestämde oss för att satsa på ett helt nytt koncept.

Landslagsryttaren Patrik Kittel lyckades locka världsstjärnorna Charlotte Dujardin, Carl Hester och Hans Peter Minderhoud, men så kom smällarna en efter en när trion lämnade återbud av olika anledningar.

Tinne Vilhelmson Silfvén:

– Jag tror att det är otroligt viktigt att vi utvecklar vår sport och det här (Top Stars) är ett bra sätt. Sedan är hästar just hästar och det alltid en skör balansgång. Initiativ till att utveckla sporten måste alltid belönas på alla sätt och vis. Det viktiga är att vi försöker lyfta dressyren och det här är ett bra sätt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset