Flera värdar skriver att de är helt okej med att deras gäster har sex när de hyr rum. Som värd får man helt enkelt förvänta sig att gäster på semester kommer att ha sex i ens hem, skriver Fredrik Björkman.
Flera värdar skriver att de är helt okej med att deras gäster har sex när de hyr rum. Som värd får man helt enkelt förvänta sig att gäster på semester kommer att ha sex i ens hem, skriver Fredrik Björkman.

Till min stora glädje och lättnad är jag inte ensam om att undra. Frågan om sex i delningsekonomin har väckts i Airbnbs forum för värdar och gäster. En värd i Spanien har hyrt ut ett rum i sin lägenhet till två trevliga personer som ger ifrån sig ljud som gör värden obekväm, skriver Fredrik Björkman.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag ska villigt erkänna att jag är ganska kritisk till delningsekonomins billiga taxifärder, matleveranser för svältlöner och bjuda-ut-sina-tjänster-till-lägsta-pris-lösningar. Jag får för mig att underklassen växer sig större när medelklassen plötsligt har råd med allt det där som förut var exklusivt för överklassen.

Men under årets semesterresa lämnar jag mina ideologikritiska glasögon hemma. Jag har ingen lust att punga ut stora summor för hotell jag inte blir nöjd med. Så jag vänder mig till Airbnb. Dessutom gillar jag ju att träffa nya människor, intalar jag mig i alla fall. Efter att jag bokat boendet inser jag snabbt att jag och min sambo kommer att bo hos en fullkomligt främmande människa, som sekunden tidigare ju verkade riktigt förtroendeingivande i och med den enstaka recension värden fått en vecka tidigare.

LÄS MER: Gästkolumn: Välkommen ångest, jag möter dig och är inte rädd

Men när jag väl kommer fram till den trevliga, uppenbart socialt kompetenta värden med en liten tvårummare i ett lägenhetshus i Frankrike, lugnar jag mig en smula. Hans backpackeraura och lite väl stora intresse för vilka vi är får mig att slappna av. Han kommer nog inte strypa oss när vi sover.

Allt blir bra. Eller i alla fall nästan allt. Med semestern kommer semestersexet. För en del en källa till ångest, för andra högsäsong i sänghalmen. Och jag ska villigt erkänna att ledigheten även ökar min libido.

Jag är ju, trots allt, i någon annans hem. Är det okej att ha sex hemma hos främlingar man bor hos via Airbnb?

I panik frågar jag Airbnb själva. Ett hastigt twitterinlägg med frågan. Total tystnad.

Jag går vidare med att konsultera den visaste av de vise: Internet. Till min stora glädje och lättnad är jag inte ensam om att undra. Frågan om sex i delningsekonomin har också väckts i Airbnbs forum för värdar och gäster. En värd i Spanien har hyrt ut ett rum i sin lägenhet till två trevliga personer som ger ifrån sig ljud som gör värden obekväm.

LÄS MER: Gästkolumn: När är man egentligen svensk?

Flera värdar skriver att de är helt okej med att deras gäster har sex när de hyr rum. Som värd får man helt enkelt förvänta sig att gäster på semester kommer att ha sex i ens hem.

En värd vill inte ha köttslig aktivitet och har därför nyligen satt upp som husregel att sex inte är tillåtet, sedan dess har bokningarna tyvärr minskat enligt värden. En annan tar extra betalt om det är två personer som hyr rummet som ett sätt att få fler singelgäster, om onani är tillåtet framgår inte.

Tyvärr hittar jag inte något i min värds presentation eller regler som avhandlar ämnet. Där står de vanliga husreglerna: Inga fester, inga okända människor och rökfritt. Inget om hur tjocka väggarna är mellan våra sovrum, vilka eventuella tider det är grönt ljus för sex eller om duschen är en okej plats för erotik. Inte så konstigt kanske, värden borstar ju trots allt sina tänder där.

Så, det blir inget semestersex i år. Det blir hotell nästa år. Med något tunnare plånbok och de ideologikritiska glasögonen i packningen.

Fredrik Björkman

Om skribenten

  • 30 år
  • Bor i Stockholm
  • Är programledare i P3
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om airbnb sex sexlust