Ju mer du strävar emot ångesten, desto mer vill den ha dig, skriver Julia Franzé.
Ju mer du strävar emot ångesten, desto mer vill den ha dig, skriver Julia Franzé.

I grunden är upplevelsen av ångest något som främjar individens överlevnad. Vi bör därför ha respekt för den och inte inleda någon form av dragkamp som vi omöjligt kan vinna. Istället bör vi försöka hålla om den – och individen därunder, skriver psykologstudenten Julia Franzé.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Under min kurs i global hälsa som jag läste i Tanzania fick jag en fråga, eller kanske mer ett påstående, som jag inte riktigt kunnat släppa

–”Hur kan folk i Sverige drabbas av ångest? Vi har det ju så bra i Sverige, hur kan man då må dåligt? Det måste vara något påhitt för att bli sjukskriven.”

Jag vet inte riktigt vad som skär i mig mest; att frågan ställdes av en erfaren läkare med dubbla specialistutbildningar eller faktum att ångest faktiskt drabbar otroligt många över hela världen.

Det är säkert fler som undrar precis samma sak som läkaren frågar mig. Jag kan dessvärre inte svara på den frågan, utan kan enbart ställa en motfråga – ”Hur kan hälsosamma barn eller föräldrar till barn, drabbas och sedan dö av cancer?”.

LÄS MER: Debatt: Inför självkänsla som ämne i skolan för att rädda våra ungdomar

Min poäng är att vi kan filosofera i all evighet gällande varför hemskheter drabbar de mest oskyldiga individerna. Istället för att försöka hitta en syndabock till ångesten tror jag att vi bör öppna ögonen för att förstå den. Jag vill därför introducera er för Ångest.

Ångest är som ett monster under sängen. Ingen ser det, ingen hör det, men du vet att det är där och du är rädd. Ångest är som en mörk skugga, först gör den några sporadiska besök och du tänker att kanske har ångesten gått fel – varför skulle den vilja jaga dig? Men ju mer du strävar emot, desto mer vill den ha dig. Innan du hinner märka det sveper ångesten över dig som en mantel och drar med dig långsamt och bestämt ännu djupare ner i mörkret. Ångest får dig att se svart. Hos den finns det inget ljus och inget hopp. När du är så djupt inne i den att du själv inte längre kan se ångesten, då börjar allt fler i din omgivning blunda för den. Desto fler som blundar för ångesten, desto mer göds den med mörker och drar dig tätare intill sig.

LÄS MER: Debatt: Psykologer: Vi måste stoppa psykisk ohälsa hos vår unga – för hela samhällets skull

Men jag tänker inte blunda mer. Jag kommer inte att försöka intala någon om att deras monster under sängen inte finns är eller ofarligt. Även om jag själv inte kan se andras monster, så kan jag se ångesten i dess offers ögon och höra den i dess offers mun. Ångesten släpper inte sina offer innan den fått göra sig hörd.

I grunden är upplevelsen av ångest något som främjar individens överlevnad. Vi bör därför ha respekt för den och inte inleda någon form av dragkamp som vi omöjligt kan vinna. Istället bör vi försöka hålla om den – och individen därunder – för att sakta omvandla omfamningen till en svepande trygghet. Ångest ska uppmärksammas och välkomnas av omgivningen, inte tryckas ner ännu djupare i tabuträsket.

Så, Ångest, jag välkomnar dig. Jag möter dig och är inte rädd. Jag kommer varken att tränga dig undan eller förneka dig. Visa mig vem du är så att vi kan samsas om de individer som vi båda vill hålla om.

Julia Franzé, student

Om skribenten

 • Ålder: 21 år
 • Sysselsättning: Psykologstudent
 • Ort: Stockholm 

Behöver du prata med någon?

 

 • Självmordslinjen: Öppet dygnet runt alla dagar, tel 90101 och chatt. Kvällar kl 18-22 har de flest volontärer på plats.
 • Nationella hjälplinjen: Alla dagar klockan 13-22, tel 0771-22 00 60
 • Barnens rätt i samhället (BRIS)
  Barnens telefon, för dig under 18 år: Alla dagar klockan 14-12, tel 116 111
  Vuxnas telefon – om barn: Vardagar klockan 9-12. Tel 0771-50 50 50
 • Jourhavande Medmänniska: Alla dagar klockan 21-06, tel 08-702 16 80

 

 Källa: NASP, Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa.

LÄS MER: Vill du också nå ut till en miljonpublik? Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset