En akut vattenläcka har uppstått på en huvudvattenledning i Gävle. Arkivbild.
En akut vattenläcka har uppstått på en huvudvattenledning i Gävle. Arkivbild.

En huvudvattenledning har sprungit läck i Gävle. Allmänheten uppmanas att koka allt kranvatten innan det används.

Gästrike Vatten uppmanar Gävleborna att vara sparsamma med vattnet till dess att läckan är lagad. Det finns inget tryck i den ledning som förser stora delar av staden med vatten. Enligt larmet vid klockan 2.30 natten till torsdagen var det då uppemot tre decimeter vatten på flera gator, skriver Gefle Dagblad.

– Vatten har trängt upp eftersom en huvudledning har brustit, men det har inte inneburit någon fara för människor eller egendom och det rinner undan vartefter, säger Johan Melin, inre befäl på Gästrike räddningstjänst, till TT.

Exakt när ledningen kan vara återställd vet man inte.

– Vi letar material och delar för att kunna fixa läckan och hoppas kunna laga den inom det närmsta dygnet, säger Therese Staff, presskontakt på Gästrike Vatten.

Allmänheten i centrala Gävle uppmanas att koka allt kranvatten som ska användas till mat och dryck, eftersom det finns risk för att vattnet är förorenat. Stora delar av stadsdelen Brynäs var till en början utan vatten, men på torsdagseftermiddagen var det inte fler än 75 hushåll som helt saknade vatten.

Rekommendationen att koka vattnet kommer att kvarstå till på söndag. Vattentankar kommer att finnas utplacerade så länge de behövs och på Brynäs, rapporterar Gefle Dagblad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset