Cedrus deodara, även kallad Himalayaceder, är ett ovanligt inslag i stadsmiljön. Enligt Patrick Bellan finns det bara tre sådana träd på offentlig mark i Malmö.

Landskapsingenjören Patrick Bellan vill att alla malmöbor ska upptäcka stadens stora trädflora. På bloggen och Instagramkontot ”Malmöträd” lägger han upp bilder på träd, tillsammans med nästan poetiska beskrivningar och information om var man hittar dem.

– Sverige delas upp i växtzoner och vi är i den bästa. Malmö är också en ganska stor stad vilket innebär att den är varmare än omgivningen. Så vi kan odla väldigt många olika arter, säger Patrick Bellan.

Idén till bloggen uppstod när han var lärare på lantbruksuniversitetet i Alnarp och tyckte att det fanns för få referensexemplar av trädarter i Alnarpsparken.

– Men jag nådde aldrig ut till studenterna, utan det var den allmänna malmöbon som började följa. Det var oväntat och jättekul.

Nu har han över 700 följare på Instagram och målet är att ha dokumenterat det 100:e trädet innan bloggen fyller ett år i mars. För trots att det är vinter och trädkronorna är kala är det bra säsong för att spana på träd.

– Som nakna är träden betydligt mer personliga i sin karaktär. Man ser trädets uppbyggnad på ett annat sätt. Annars är det mest en grön boll på ett ben.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset