Clea Herlöfsson är del av den förtrupp, ett houseavantgarde, som är med och förändrar musikscenen i Stockholm just nu. Wkd: s Johan Kellman Larsson tog ett snack med henne.

Clea Herlöfsson, 24, var femton år när hon började ljuga om sin ålder för att få komma in på Stockholms nattklubbar. Kompisen Adrian Lux hjälpte henne att komma igång med musikskapandet. De senaste två åren har det lossnat för henne. Musiken har gått från hobby till yrke. DJ Clea som hon kallar sig när hon står bakom podiet, spelar frekvent på Stockholms främsta nattklubbar: Berns, Celeste, Marie Laveau och här på Under Bron – i Tullverkets gamla lokaler, snett bakom Eriksdalsbadet – där vi träffas en grådisig måndagsförmiddag i mars.

Golven är Vodka Redbull-kladdiga efter helgen. Det luktar svagt av svett och urin. Platsen är ett stroboskopflimrande Körsbärsdalen för Stockholms klubbpublik. Särskilt sedan Socialnämnden 2012 beviljade 05-tillstånd, vilket är en anomali i den här delen av staden. En klar majoritet av Stockholms 05-tillstånd är annars centrerade kring Stureplan.

– Under Bron har betytt mycket för den här scenen. Att ha en klubb i Stockholm, det är tyvärr ganska meckigt, och 05-tillstånd är nästan omöjligt att få. Det märks inte minst på sommaren när skogarna svämmar över av technokids. Nån tar bara ett ljudsystem och smäller upp var som helst. Det finns så sjukt många som vill komma ut och dansa, men som inte har någonstans att ta vägen, säger Clea Herlöfsson.

Arrangörerna bakom Stockholm Love Affair vill ändra på det där. I helgen (den 1-2 april, red anm) arrangeras den renodlade techno- och housefestivalen på Annexet. Jag säger skämtsamt till Clea att festivalen för fem år sedan lika gärna hade kunnat heta "Berlin Love Affair". För visst har Stockholm dragits med ett mindervärdeskomplex?

– Absolut. Men nu börjar det snarare gå åt andra hållet! Vi börjar få storhetsvansinne, med all rätt. Svenska technodj:s åker fortfarande på studieresa till Berlin. Men idag kommer de tillbaka – vilket de kanske inte gjorde tidigare. När det kommer till elektronisk dansmusik ligger Stockholm i framkant, oavsett vilka andra städer man jämför med, understryker Clea Herlöfsson.

– Ta New York till exempel, det är en grym stad, men den suger om man vill ha techno. Stockholm har verkligen en plats på världskartan när det gäller ny progressiv dansmusik.

Vad kan en festival som Stockholm Love Affair ha för betydelse för den fortsatta utvecklingen?

– Framförallt ger festivalen upprättelse till en kulturform som inte får några statliga pengar. Det hjälper till att få folk att förstå att det här inte handlar om droger och fest – utan att det är en musikscen och en kreativ rörelse i framkant.

Vad kan publiken förvänta sig av din spelning ikväll?

– De kan förvänta sig ny rolig, glad och melodisk dansmusik. Ett passionerat dj-set. Jag står gärna och dansar med till musiken, eftersom jag märkt att det är lättare att dra med folk då. Jag ser det som en konsert, som vilken som helst.

Könsbalansen i DJ-världen har tagit några kliv framåt de senaste åren, det märks också om man tittar närmare på Stockholm Love Affairs bokningar. Du, Pau, Very Addictive och La Fleur är bara några exempel.

– När Rättviseförmedlingen 2011 visade att det i princip bara var män som spelade på Stockholms klubbar – med hård fakta – så hände det någonting. Promoters och klubbchefer fick ögonen på sig. Många killar sa då att det skulle vara negativt för scenen, eftersom massa tjejer som "inte kunde spela" skulle släppas fram. Det som hände var det motsatta. Nu har vi en situation där vi har jättemånga, grymma kvinnor som är svinduktiga och ofta bättre än valfri skäggig snubbe som står och spelar trötta discotolvor på nån bar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Wkd reportage