Eman Ahmed Abd El Aty har gått ned hundratals kilo det senaste halvåret.
Eman Ahmed Abd El Aty har gått ned hundratals kilo det senaste halvåret.

Egyptiskan Eman Ahmed Abd El Aty vägde i vintras 500 kilo och var världens tyngsta kvinna. Nu närmar hon sig målvikten på 100 kilo – och ska bli ambassadör för att stoppa fetma, skriver Sveriges Radio.

Hon hade varit sängbunden i 25 år och vägde i vintras 500 kilo. Då ropade Eman Ahmed Abd El Atys syster på hjälp via sociala medier – och en enorm insamlingskampanj gick av stapeln.

Då flögs hon med ett chartrat fraktflyg till indiska Mumbai från hemstaden Alexandria, liggandes i en specialbyggd säng inne i en container. Där opererade en indisk kirurg Eman Ahmed Abd El Atys magsäck, som gjorde att hon tappade flera hundra kilo.

LÄS MER: Varannan svensk har övervikt eller fetma

Sveriges Radio har träffat henne i Förenade Arabemiraten, dit hon flyttats av sin syster. Efter magsäcksoperationen var hon fortfarande svårt sjuk och deprimerad, men nu kan hon göra saker som hon inte kunnat göra på länge – tala och äta själv.

I Förenade Arabemiraten har ett team på 20 läkare fått ned Eman Ahmed Abd El Atys vikt ytterligare.

Chefsläkaren på sjukhuset berättar att de ger henne gratis vård – för att hon senare ska bli hälsoambassadör. Tanken är att hon ska lära barn i Mellanöstern hur viktigt det är att röra på sig och äta nyttig mat.

– Det är vår plan att göra Eman till en ambassadör i kampen mot fetma och föreläsa i skolor, fast det är lite tidigt än, kanske om ett år, säger Dr. Yassin El-Shahat på Burjeels-sjukhuset, till SR.

Hon ska gå igenom fler operationer, bland annat för att få bort överflödig hud och för att se om knäna kan stödja henne – eller om hon måste sitta i rullstol.

LÄS MER: ”Världens fetaste kvinna” opererad i Indien

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset