Gustav Gräll

Michael Kazarnowicz har startat projektet Crop100. – jag insåg att jag hade mängder med onödiga prylar, säger han. Tanken är att under ett år göra sig av med 100 saker du inte behöver. 

Gör dig av med 100 saker på ett år – och lev mer hållbart.  
Det uppmanar grundarna bakom projektet Crop100. 
– Jag insåg att jag hade mängder med onödiga prylar, säger Michael Kazarnowicz.
 
Idén till Crop100 föddes efter att grundarna Michael Kazarnowicz och Fredrik Wass läst om liknande projekt i USA – och bestämde sig för att testa det här i Sverige. 
Tanken är att under ett år göra sig av med 100 saker du inte behöver. 
– I dag brukar vi resurser på ett sätt som inte är hållbart, om resten av världen skulle börja bruka resurser som vi gör, skulle allt falla ihop, säger Kazarnowicz.
– Man kan se det som en utmaning. Jag insåg själv att jag hade mängder med prylar jag inte behövde hemma. Och jag spenderar hellre pengar på andra saker än onödiga prylar. Det bli bara konsumtion för konsumtionens skull, och det är inte hållbart. 
Projektet har snabbt blivit omtalat på internet via sociala medier, där människor lägger upp bilder på prylar sakerna skänkt bort eller sålt.  
Hittills har närmare 80 personer skrivit under att de ska delta i projektet på hemsidan. 
– Vi behöver fundera på hur vår konsumtion ser ut och tanken är att det här kan vara ett steg mot en förändrad livsstil, säger Michael Kazarnowicz.
Fredrik Wass håller med. Han tar som exempel upp sina inlines, som han inte åkt med sedan 2002 och en citruspress som använts en gång på sju år – och nu mest samlar damm.
– För mig handlar Crop100 om att inte låta sakerna äga mitt liv. Genom att sälja och skänka bort prylar och kläder jag inte använder och samtidigt bli mer medveten om vad jag konsumerar känner jag att jag blir mentalt lättare, säger han. 
– Det är svårt att beskriva, men det känns som att problem i livet blir mindre och lättare att bära. Mycket tid som går åt att fundera på nästa inköp eller nästa pryl man längtar efter kan läggas på andra saker. 
Tipsen till alla som vill hoppa på Crop100 är – ta en titt i garderoben.
– Kolla in allt du inte använt det senaste året, det är säkert en guldgruva. Kolla även källare – och vindsförrådet, där brukar det hamna en hel del grejer, säger Kazarnowicz. 
 

Mer info: Sök på #crop100 på Twitter

Fredrik ger bort en Ipad han inte använder. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset