En äkta lobster roll smakar bara av hummer, smör, majo, bröd och kanske en nypa old bay-krydda.
En äkta lobster roll smakar bara av hummer, smör, majo, bröd och kanske en nypa old bay-krydda.

Den amerikanska östkustdelikatessen Lobster roll är inte bara en av världens stora mackor – den är också så enkel och snabb att göra att den passar alldeles utmärkt som en lyxig lunch på lantstället.

Man behöver inte ens använda hummer om man inte vill, kokta havskräftor, krabba eller till och med räkor fungerar också. En äkta lobster roll smakar bara av hummer, smör, majo, bröd och kanske en nypa old bay-krydda. Inget mer. Så här gör du.

LÄS MER: Njut av god java på semestern

4 portioner
4 stora korvbröd av briochemodell
2 humrar, eller andra färdigkokta skaldjur
50 g smör
4 vitlöksklyftor
2 msk majonnäs
pressad citronsaft

Old bay-krydda:
1 msk sellerisalt
1 msk finmalda lagerblad
2 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
½ tsk senapspulver

Lägg hummern i en skål, så att du samlar upp alla goda köttsafter, och bryt upp klor och stjärt och ta ut allt gott kött. Använd baksidan av en kniv att knäcka skalen med om ni har fått en hård jäkel. Skär hummerköttet grovt och lägg tillbaka i safterna. Den klassiska kryddan till lobster rolls heter Old bay, men den kan vara svår att få tag på utanför New England så då får man göra egen – perfekt att spara och ha till skaldjur hela sommaren. Mortla lagerblad tills de blir ett fint pulver, tillsätt de andra kryddorna och blanda.

Värm upp en stekpanna till medel­värme. Lägg i smöret och riv över vitlöken och stek korvbröden frasiga. Sänk värmen och lägg sedan hummern i smöret. Den ska bara bli ljummen, så ta det försiktigt så att den inte blir seg och trist. Lägg över hummern i en skål, tillsätt majon och rör snabbt om. Stoppa blandningen i ett korvbröd, pressa på lite citron. strö över lite old bay-krydda och servera snabbt som ögat.

LÄS MER: Så gör du godaste mackorna på rester

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset