En av myterna som cirkulerar kring sötningsmedel är att det skulle vara bevisat att det leder till viktuppgång. Det påståendet stämmer inte, förklarar fysioterapeuten Jacob Gudiol i videoserien Metro förklarar.

Jacob Gudiol berättar om forskningen kring sötningsmedlets effekter i serien Metro förklarar.

Sötningsmedlets rykte har kantats av påståenden om olika hälsorisker – trots att det inte finns några vetenskapliga belägg för det. Ett av påståendena som cirkulerar är att sötningsmedel skulle leda till viktuppgång.

Det finns flera studier där man jämför drycker med socker mot drycker med sötningsmedel, och resultaten där är tydliga, berättar Jacob Gudiol, leg. fysioterapeut och författare till boken Skitmat.

LÄS MER: Nej, aspartamet i din lightläsk är inte farligt

– Grupperna som får drycker med socker går upp i vikt över tid. Men i gruppen som har fått sötningsmedel händer inte detta. Det kan till och med vara så att om de har druckit mycket drycker med socker i tidigare och sen byter till drycker med sötningsmedel så kan de går ner lite i vikt, säger han.

Ett vanligt påstående är att sötningsmedel skulle leda till ett ökat sötsug – och att man därmed skulle äta mer av annat. Det påståendet finns det inga belägg för inom forskningen. Det finns inte heller några belägg för att man skulle bli mer hungrig av att få i sig sötningsmedel.

LÄS MER: Så ”farlig” är din energidryck – egentligen

Men sötningsmedel är inte helt neutralt ur alla aspekter.

– Sötningsmedel kan göra mat godare. Skulle vi till exempel jämföra naturell yoghurt mot en yoghurt med sötningsmedel så kanske vi hade tyckt om och ätit mer av den med sötningsmedel, vilket skulle kunna öka risken för övervikt, säger Jacob Gudiol.

Men om du vill gå ner i vikt och väljer mellan livsmedel med socker eller med sötningsmedel så är det tydligt vad du borde välja.

– Allt vi vet i dag pekar mot att det är bättre att välja det med sötningsmedlet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset