Att sälja en bostadsrätt i Stockholms innerstad kan en apa göra, skriver Viggo Cavling.
Att sälja en bostadsrätt i Stockholms innerstad kan en apa göra, skriver Viggo Cavling.

Om jag kan, så kan alla sälja en bostadsrätt, skriver författaren Viggo Cavling som är starkt kritisk till hur mäklarkåren beter sig.

Just nu granskas den svenska mäklarkåren i medierna – en välbehövlig genomlysning av en av landets viktigaste och mest slutna branscher. Priserna i storstadsområdena är extremt upptrissade eftersom det byggs minimalt och inflyttningen är enorm. Mitt i den skärselden står mäklarna.

Att sälja en bostadsrätt i Stockholms innerstad kan en apa göra. Det handlar om att dela ut skoskydd och följa en budgivning på nätet.

Nu visar det sig att det finns mäklare som fuskar och säljer kollegors objekt och låter vänner vara med i budgivning och trissa upp priset ytterligare. Jag är inte förvånad.

►LÄS MER: "Mer än varannan mäklare fuskar med budgivningen"

För mer än 10 år sedan sålde jag min bostadsrätt på Södermalm själv och skrev om det i Dagens Nyheter. Artikeln blev oerhört uppskattad och i många år kom människor fram till mig och tackade.

Stockholmarna älskade artikeln och mäklarna hatade den. Mäklarsamfundets högsta chef skrev ett brev till DN:s chefredaktör Hans Bergström och hotade att stoppa all bostadsannonsering i DN. Märk väl, det var inga fel i min artikel, det var bara: gör så här så kan du spara in minst 50 000 kronor i onödigt mäklararvode.

Det var inte rocket science att sälja en bostadsrätt då och det är mycket enklare i dag tack vare den digitala revolutionen.

I dag säljs villor och bostadsrätter på nätet. Du behöver inte fråga en mäklare vad din lya är värd för det är bara att kolla vad grannens gick för på Hemnet, Blocket och Booli.

I Sverige görs 130 000 bostadsförsäljningar per år. Om dessa affärer slåss 7 000 mäklare och det leder till 21 affärer per år. Den svenska mäklarkåren gör alltså ungefär två förmedlingar per månad. Det är en pinsamt låg siffra.

►LÄS MER: Derek, 27: Mäklarens budfusk kostade mig 35 000

Det är en gammal mäklarsanning att tre saker är viktiga när du säljer ett hem: läget, läget och läget. Detta innebär att ligger din bostad i ett bra område så behövs det ingen mäklare eftersom bostaden säljer sig själv. En mäklare behövs bäst när människor ska lockas till en avkrok eller för ett charmigt renoveringsobjekt.

Men nu är människor inte rationella och där miljonerna går in, går vettet ut. Mäklare eldar på förväntningar och konstruerar trappor som gör mäklararvodet på 1,5 procent blir 15 procent på den sista omöjliga miljonen.

Det slutar med att mäklare i Stockholms innerstad tjänar miljoner och drar in 100 000 kronor på några timmars jobb. Det är inte klokt.

►LÄS MER: Regeringen gör nytt försök att införa amorteringskrav

För några år sedan skrev jag och Hemverkets vd Imre Marton boken "Konsten att sälja ett hem". Vi trodde att boken skulle förändra den svenska mäklarbranschen i grunden, men än har inte mycket hänt.

Men nu kanske det är läge för en revolution.

Bara sex procent av svenska folket har högt förtroende för mäklare. Jag kan bara hålla med och hoppas detta innebär att människor tar saken i egna händer och antingen pressar mäklararvodena hårdare, väljer lågprismäklare eller säljer själva.

Det är inte svårt att sälja ett hem, även den svenska mäklarkåren hävdar detta.

Viggo Cavling, entreprenör och föreläsare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset