Malin Baryard Johnsson. Arkivbild.
Malin Baryard Johnsson. Arkivbild.

För krånglig, långrandig, dyr och för få nationer som deltar. Det är kritiken mot ridsporten som gör att den riskerar att kastas ut ur OS.Nu väntar genomgripande förändringar.– Vi måste göra allt för att sporten ska vara kvar på OS, säger landslagsryttaren Malin Baryard Johnsson.

Internationella ridsportförbundets (FEI) generalförsamling röstade med stor majoritet (107 nationer för, elva emot) igenom nya olympiska tävlingsformer för hoppning, dressyr och fälttävlan. Fyra ryttare minskas till tre i lagtävlingarna och antalet deltagande lag blir fler.

Det är helt i linje med Internationella olympiska kommitténs krav.

Press på ryttarna

Sportsligt innebär det att resultaten från samtliga deltagande ekipage räknas vid nästa OS, i Tokyo 2020, inte från tre av fyra som tidigare.

Här ser både ryttare och hästägare risker.

– Det finns två sidor i den här diskussionen. Vi måste göra allt för att vara kvar i OS. Men att inte få räkna bort en ryttare kan innebära allt från att du går ut som sista ryttare och det redan är kört – och då spricker själva tävlingsmomentet – till att det blir svårare att avstå om du känner att det är något som inte stämmer. Det är svårt att stryka sig på ett OS, det är verkligen sista utvägen. Har man en misstanke om att hästen inte är helt hundra ska man självklart avstå, men det är tufft att göra för då är man helt borta, säger Baryard Johnsson.

Maria Gretzer, före detta landslagsryttare och förbundskapten, sitter med i FEI:s verkställande utskott som de aktivas representant.

"Sporten måste förändras"

Trots skarp kritik från ryttarnas organisation International Jumping Riders Club är hon positiv till förändringen.

– Jag tror det är bra för sporten. Vill vi vara kvar på olympiaden är det viktigt med förändring. Det var faktiskt flera stora nationer som röstade igenom förslaget, säger hon till tidningenridsport.se.

På VM och andra internationella tävlingar som administreras av FEI får nationstävlingarna ha kvar fyra ryttare per lag.

För fälttävlan väntas också genomgripande förändringar. Turordningen dressyr–terrängritt–hoppning bryts.

– Som det är tänkt ska det bli en hoppning innan terrängen och en hoppning efter samtidigt som man minskar ned med en ryttare (fyra till tre), säger landslagsryttaren Ludwig Svennerstål.

TT: Vad säger du om det?

– Jag tycker att det är intressant. Sporten måste förändras. Det koncept vi har idag är inte tillräckligt kommersiellt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset