De återkommande och bärande orden i Donald Trumps tal var ”nation”, ”gränser”, ”flaggan”, ”folket”, ”patriotism” och till och med ”blod”, skriver Göran Greider
De återkommande och bärande orden i Donald Trumps tal var ”nation”, ”gränser”, ”flaggan”, ”folket”, ”patriotism” och till och med ”blod”, skriver Göran Greider

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

På sätt och vis blev jag glad över det installationstal som Donald Trump höll i fredags. Det var nämligen oerhört klargörande. Under valkampanjerna skymdes den riktigt hårda ideologiska kärnan i hans hållning av alla hans märkliga uttalanden, personpåhopp och den ofta totala bristen på sammanhängande argumentation. Det korta installationstalet blev i stället ett koncentrat av det Trump står för och symboliserar – men även om tydligheten gladde mig, så blev jag skrämd av innehållet.

LÄS MER: Johan Norberg: Starka män ger löften – om andra länders prioriteringar

Detta måste ha varit ett av de mest nationalistiska tal som hållits av någon demokratiskt vald ledare för en nation sedan mellankrigstiden. Det förvånar mig att inte fler kommenterat talets avgrundslika symbolvärld. De återkommande och bärande orden i Trumps tal var ”nation”, ”gränser”, ”flaggan”, ”folket”, ”patriotism” och till och med ”blod”. Han sa att det amerikanska folket delar ”one heart, one home and one glorius destiny” (ett hjärta, ett hem, en ödesgemenskap).

Jodå, man måste komma ihåg att amerikansk politisk retorik ofta har ett högstämt, patriotiskt drag som känns främmande för de flesta svenskar och européer (i Europa är det nästan bara franska presidenter som kan vara lika högstämda). I mångt och mycket står Trump i en lång tradition av amerikansk högerpopulism, som definitivt är något annat än fascism. Amerikansk högerpopulism har aldrig velat avskaffa demokratin, till skillnad från mellankrigstidens europeiska fascism. Men det är fruktansvärt skrämmande att de bärande, högerpopulistiska begreppen som Trump använder, så tätt gränsar till den språkliga och begreppsliga värld som den fascistiska traditionen och i dag de högerextrema alltid hållit sig med.

Inte konstigt att de europeiska högerpopulistiska partier som under helgen samlades i Tyskland, jublade över Trumps installationstal. Marine le Pen, Geert Wilders och andra av samma sort var uppenbarligen som pånyttfödda av de högerpopulistiska signalord som dagen innan spreds från Washington. När den rena nationalismen predikas av världens mäktigaste politiker i världens mäktigaste nation – ja, då går det en tryckvåg över hela planeten.

LÄS MER: Viktor Banke: Så kan partierna trycka tillbaka Sverigedemokraterna

Men folk protesterar, i stad efter stad i USA och i världen. Måtte det inte bara stanna vid protester – utan också leda till pånyttfödelse av de progressiva partier och rörelser som finns i USA och Europa. Dessa har alltför länge accepterat den ojämlikhet och otrygghet som doktrinär marknadsliberalism leder till – och det har drivit många väljare i armarna på högerpopulisterna.

Vänstern och socialdemokratin i Europa och demokraterna i USA har en läxa att göra: Bli samhällskritiska på allvar och kanalisera ilskan rätt, innan det är försent.

+ Nej till SD. Det gläder mig att både Jan Björklund och Annie Lööf säger nej till moderaternas invit till Sverigedemokraterna.

– Klimatet. 2016 blev det varmaste året sedan mätningarna startade. Panik borde råda.

LÄS MER: Missade du Trumps tal – här är allt du behöver veta

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset