Sämst av tv-bolagen på att släppa in arbetarklass är groteskt nog SVT, som ju hävdar att de är hela Sveriges tv, skriver Göran Greider.
Sämst av tv-bolagen på att släppa in arbetarklass är groteskt nog SVT, som ju hävdar att de är hela Sveriges tv, skriver Göran Greider.

En ny studie visar att SVT är sämst av tv-bolagen på att släppa in arbetarklass. Men att de övriga kanalerna har lite högre siffror beror inte på att de är intresserade av skildra klassamhället, utan på att producenter gillar att exploatera fattiga livsöden (Lyxfällan) eller ge människor chansen att skratta åt feta människor (Biggest Loser), skriver Göran Greider.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”Det är vanligare att personer från arbetarklassen skildras som onda, medan medelklasspersoner och personer ur makteliten oftare är goda.” Så skriver två medieforskare i en ny rapport från det fackliga institutet Katalys om hur olika samhällsklasser skildras i tv-mediet och hur ofta de förekommer där. Och jag menar att den som inte studsar till inför den meningen måste vara fullkomligt döv för allt vad rättvisa heter.

Personer ur arbetarklassen ges ungefär tio procent av utrymmet i SVT, TV4, TV3 och kanal 5, trots att de i samhället utgör uppåt hälften av befolkningen. Medelklassen kapar åt sig 70 procent och den översta makteliten resten, alltså knappt tjugo procent, trots att den numerärt är försvinnande liten.

LÄS MER: Göran Greider: Jag ”radikaliserades” som tonåring

Sämst av tv-bolagen på att släppa in arbetarklass är groteskt nog SVT, som ju hävdar att de är hela Sveriges tv. Men att de övriga kanalerna har lite högre siffror beror inte på att de är intresserade av skildra klassamhället, utan på att producenter gillar att exploatera fattiga livsöden (Lyxfällan) eller ge människor chansen att skratta åt feta människor (Biggest Loser).

Forskarna kallar sin studie ”Arbetarklassens symboliska utplåning i medelklassens medier.” Symbolisk utplåning? Ja, det är vad det handlar om. En stor grupp människor som sällan ges röst eller erkännande i den mediala världen får ett mycket svagt inflytande i den politiska världen. Så enkelt är det. Den breda arbetarklassen har, runtom i västvärlden, också mer eller mindre glömts bort av de partier som en gång sade sig företräda dess intressen. Socialdemokrater vill knappt tala om klass. Och vänstern verkar ibland tro att ingen arbetarklass finns kvar utom den ”underklass” som har en annan hudfärg och bor i förorter – vilket bidrar ytterligare till marginaliseringen.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: När jag jobbade som inkastare i Tijuana

Slå på en TV nära dig – och känn övermakten strömma emot dig, såvida du inte hör till de privilegierade. Det är faktiskt sanningen. Att arbetare oftare skildras som ”onda” i olika fiktionsprogram ger mig lust att kräkas över det mediala maskineriet och de fördomar och den klassmakt som finns hos programmakarna.

Göran Greider

Plus: Varje svenskt OS-guld gör mig till patriot för några timmar. Men inte mer än så.

Minus: Moderaterna vill att invandringens kostnader ska redovisas. Jag vill veta vad m-politik har kostat samhället.

LÄS MER: Nina Åkestam: I framtiden är köttätande som rökning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset