Greider vs Norberg: De vann partiledardebatten
Greider vs Norberg: De vann partiledardebatten

En suddig gråzon mellan blocken, kämpande småpartier och skällande jättar. Här är domen över debatten från Metros kolumnister Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten, och Johan Norberg, liberal debattör.

Göran Greider: 

Det partiet  fick nya väljare:
Vänsterpartiet vann mest eftersom Jonas Sjöstedt är klart mest profilerad i frågan om vinster i välfärden och även skolan. En majoritet av rödgröna men faktiskt också borgerliga väljare är ju negativa till vinster i välfärden och övriga partier har uppenbarligen inte lyssnat på sina egna väljare.     

Så gick det för  småpartierna:
Miljöpartiets Gustav Fridolin framstod ofta som blek när han hamnade i en gråzon mellan blocken – folk vet inte vad Miljöpartiet är för parti längre. Varken centern eller kristdemokratin lyckades ta några språng genom rutan. Och om Folkpartiet är ett småparti så tycks det nu ha förlorat skolfrågan.       
 
Vem var kvällens vinnare/förlorare?
Göran Hägglund var den klara förloraren. Men inget av de två stora partierna övertygade – Reinfeldt tycks mest längta till 2006 års valrörelse och Löfven tror att han redan vunnit 2014 års val. Därför blev Jonas Sjöstedt kvällens vinnare.
 
Johan Norberg

Det partiet fick nya väljare:
När Löfven och Reinfeldt rykte ihop kammade lugne och stabile Gustav Fridolin hem ytterligare några tiotusen röster till Miljöpartiet. MP har möjlighet att bli valets segrare när väljare våndas mellan en trött alliansregering och en nostalgisk, röd opposition.

Så gick det för småpartierna:
Detta var småpartiernas kväll. Löfven hade fått höra att han måste vara mer på hugget, och Reinfeldt att han måste ge mer plats åt allianskollegerna, vilket gjorde att Löfven framstod som bufflig och Reinfeldt som frånvarande. De små kunde träda fram och profilera sig.

Vem var kvällens vinnare/förlorare?
Fridolin vann, men även Jan Björklund och Annie Lööf, som var engagerade och konkreta, bl a om integration och om företagande som enda lösning på arbetslösheten. Förloraren var Jimmie Åkesson, som är en skicklig debattör, men som inte kommer till sin rätt om det inte står en klunga omkring honom och råskäller.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset