Jörgen Lennartsson. Arkivbild.
Jörgen Lennartsson. Arkivbild.

IFK Göteborgs viktigaste match på många år.Den slutade 0–3.Sverige har därmed inte något lag kvar i Europacupspelet den här säsongen.

Mads Albaeks fina frispark på Gamla Ullevi i förra veckan gav IFK Göteborg hopp om en plats i Europa League-fotbollens huvudturnering – och omkring 25 miljoner kronor.

Göteborg hade inte spelat gruppspel i någon av Europacuperna sedan 1997. Och de får fortsätta vänta.

Efter 90 returminuter i den azeriska värmen på Tofiq Bachramov-stadion i Baku var det ett deppigt blåvitt lag som syntes.

– För en klubb som Blåvitt är det bara två saker som gäller, spel i Europa och titlar. Nu ser det ut att bli en svår säsong när det gäller det, men vi har chans på tredjeplatsen så vi får satsa på den, säger Thomas Rogne till Göteborgs-Posten.

IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson snackade inför matchen att laget skulle försöka göra det där viktiga målet, helst under de första 45 minuterna. Men hans spelare hade ofantligt svårt att fixa fram målchanser.

– De startar i ett bra tempo och vi hänger inte med. Bara att konstatera att det bästa laget vann, de har några spelare som är extremt duktiga, säger Lennartsson till Göteborgs-Posten.

Tätt mellan målen

Karabach hade det betydligt lättare att skapa möjligheter. På bara några minuter mitt i första halvlek ledde två av dessa till mål.

Richard Almeida slog först en låg hörna från vänster. Två hemmaspelare hoppade över bollen – som studsade rejält på den dåliga planen. Men bollen hittade sin rätta adress: Azerbajdzjans landslagskapten Rasjad Sadjgov.

Han var placerad precis utanför straffområdeslinjen och drog till direkt med ett lågt avslut, som letade sig in i nät.

2–0 till Karabach kom efter ett fint anfall.

Det avslutades med att spanjoren Dani Quintana spelade in bollen till makedoniern Muarem Muarem, som utökade ledningen i det tomma målet efter att målvakten John Alvbåge blivit överspelad vid assisten.

– Första 30 är riktigt, riktigt dåliga, säger Thomas Rogne.

Ett göteborgskt mål hade räckt för avancemang i det här läget.

Två skador

I stället kom tredje målet för Karabach strax efter paus. Efter ett misstag i bortalaget spelade Muarem vidare till Quintana. Han rundade Alvbåge och lade in bollen i nät.

Förutom förlusten åkte IFK Göteborg på två skador, på Mikael Boman och Sören Rieks.

– Jag vet inte hur läget är med dem, det är svårt att säga just nu. Det är knäskador för båda, säger Jörgen Lennartsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset