Göteborgsskolor förbereder sig för att förhindra ett nytt Instagram-uppror. Än så länge är det dock lugnt efter gårdagens rapportering om ett nytt Instagramkonto som sägs kränka unga genom att publicera bilder och text.

Christina Blom

Billhall Titi, 18, Dino Mesic, 18, Manuella Oraha, 18, och Martin Alinga, 18, går alla på Plusgymnasiet som drabbades av Instagramupploppen i julas. De säger att händelserna har gjort att de själva blivit mer restriktiva med hur de använder sociala medier.

LÄS MER: Detta hände i Instagram-upploppen

Göteborgs kommun förbereder sig nu för att förhindra nya instagramupplopp likt dem som i slutet av förra året startade efter att kränkande bilder av unga publicerats på den populära fotosajten. Just nu är rektorerna runtomkring i Göteborg i akutberedskap.

– Vi försöker att informera och hålla rektorer på skolor uppdaterade, säger Sarah Males, utvecklingsledare på utbildningsförvaltningen i Göteborg.

– Något som är positivt är att Göteborg som stad har en annan beredskap (än innan jullovet 2012). Det känner man. Vi agerar snabbt.

Efter de tumultartade händelserna förra året startades ett nätverk. Där ingår Center för skolutveckling, utbildningsförvaltningen och AcadeMedia, där Plusgymnasiet, alltså den skola där upploppen fick kraft, ingår.

– Vi bevakar och försöker hålla koll just nu. Vi har kontakt med polisen och de olika aktörerna i nätverket, säger Sarah Males.

Två anmälningar om det nya kontot har än så länge inkommit till polisen i Göteborg. Fortfarande är det inte klart om någon av den kommer att leda vidare till förundersökning.  Göteborgspolisen beklagade igår att det tar så lång tid att komma till beslut och hänvisade till att vid förtalsanklagelser är det åklagare som måste avgöra om polisen ska utreda ett fall.

Först därefter går det vidare till polisens utredningsenhet, som tar tag i förundersökningen.

– I förtalsanmälningar kan det finnas tusen skäl till att någon vill fabricera vad som hänt. Då ska ingen utredas i onödan, säger Christina Lycke Alhbin, biträdande enhetschef på utredningsenheten.

LÄS MER:  Instagram-mamman: "Jag har inte råd med böterna"

Billhall Titi, 18, Dino Mesic, 18, Manuella Oraha, 18, och Martin Alinga, 18, är alla elever på Plusgymnasiet som drabbades av instagramupploppen i julas. De känner till det nya kontot alla fyra, men ingen av dem är intresserade av att följa det, utan menar att det är yngre elever som riskerar att drabbas av det här kontot, och är nyfikna på det.

– Min lillebror gjorde en shoutout, han ville se vad det var för bilder, säger Billhall Titi.

– De vill kolla om de har blivit uthängda, säger Manuella Oraha.

Sedan händelserna i julas är de mer restriktiva med hur de använder sociala medier, och säger att de har pratat mycket om det på skolan.

– Jag tog bort min Instagram direkt när det hände och är inte lika aktiv längre, säger Manuella Oraha.

Som Metro tidigare rapporterat dömdes två flickor tidigare i år för de Instagram-upplopp som skakade Göteborg i vintras.

LÄS MER: Fler anmäler förtal på nätet efter Instagram-upploppen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset