IFK Göteborg anlägger hybridgräsplan på Kamratgården. Arkivbild.
IFK Göteborg anlägger hybridgräsplan på Kamratgården. Arkivbild.

Naturgräs eller konstgräs?Eller kanske hybridgräs. Efter debatten om spelunderlag i svensk fotboll blir IFK Göteborg första elitlag att anlägga en hybridgräsplan.

Malmö FF vill förbjuda konstgräs i fotbollsallsvenskan. Föreningen svensk elitfotboll (Sef), som samlar både allsvenskans och superettans klubbar, utreder och siktar på ett gemensamt beslut i frågan hösten 2017.

IFK Göteborg har tagit saken i egna händer. Klubben har börjat anlägga en hybridgräsplan på träningsanläggningen Kamratgården.

Hybridgräs har konstgräs i botten, sedan fylls det på med mull och överst läggs naturgräs. Rötterna växer sedan igenom konstgräsmattan och ner i jorden. Det handlar inte om att ersätta konstgräs utan att förbättra naturgräs, säger IFK Göteborg på sin nätsida.

"Vi ska kunna gå på den i samband med vårsäsongen 2017. IFK Göteborg har en ambition och vision att alltid ligga i framkant då det handlar om utveckling av elitfotboll och det här är en oerhört viktig del att kunna tillföra vår redan befintliga kompetens. Vi är stolta över att vara den första föreningen på elitnivå som tar det här steget och är övertygade om att det kommer att betyda mycket för våra spelares fortsatta utveckling", säger sportchefen Mats Gren vid en presskonferens på Kamratgården.

Lagavallen i Ljungby var först i Sverige med hybridgräs. Underlaget anges klara två till fyra gånger så stor belastning som naturgräs men är inte lika slitstarkt som konstgräs.

Enligt Thomas Wernerson, agent för företaget som har agenturen för leverantören, används hybridgräsplaner sedan en tid tillbaka främst i södra delar av Europa.

"Real Madrid använder sig av en sådan lösning på Santiago Bernabéu-stadion. Dessutom har storklubbar som Milan och Ajax underlaget på sina träningsanläggningar", säger Wernerson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset