Det har varit lite si och så med vädret på senaste tiden men det är bara en tidsfråga innan solen och värmen är här på allvar. Då fylls stans uteserveringar snabbare än någon hinner säga after work. Osäker på var du ska gå? Metro Wkd listar taklösa hak för alla smaker i Göteborg. Text: Anne Kybjär

Lena Garnold

Svalkande i solen. Tranquilo, Kungstorget 14. Öl i all ära men på Tranquilo njuter man bäst av en svalkande mojito. Med sin sydamerikanska touch är det stans bästa solplats för den som vill drömma sig bort en stund. Passa på att äta några Pequeños, latinamerikanska smårätter, och skölj ner dem med valfri kyld dryck. Och när solen gått ner över den färggladaste sidan av Kungstorget är det bara att vandra vidare mot nattlivet som befinner sig ett stenkast bort. Uteserveringen är inte den största – men stämningen desto högre. Håller öppet alla dagar utom vilodagen, mellan lunch fram till klockan 03 fredag och lördag och sent övriga dagar.

Lena Garnold

På hög höjd. Takterrassen på Scandic Rubinen, Kungsportsavenyn 24. Med utsikt över hela feststråket är Scandics takterrass svårslagen för den partysugne. Här blandas det mest drinkar men finns även gott om bubbel, vin och öl. Terrassen håller öppet så länge vädret tillåter från 17 till solen gått ner. Stämningen är avslappnad med loungekänsla. Men platserna är få så det gäller att komma i tid om man vill tinga någon av sofforna. Sedan är det bara att ta sig en titt ner över klubblivet för att se vilket ställe som känns hetast om man känner sig sugen på lite dans och dekadens i sommarnatten. Öl: 59 kronor. Vin: 85 kronor. Linnéterrassen, Linnégatan 32. Henriksberg, Stigbergsliden 7.

Lena Garnold

Centralt spanläge. Centralt spanläge Avalon, Kungstorget 9. Stans mest centrala spanhäng hittas mitt på Kungstorget. Här kan man njuta av iskalla drinkar eller en väl kyld öl samtidigt som utsikten bjussar på de flesta och det mesta. Det finns både barhäng utomhus, när vädret tillåter, eller sköna soffor att slå sig ner i. Och är det hål i magen kan det snabbt bytas ut mot hål i plånboken – priserna är ganska höga, men maten god. Åldersmässigt är det väldigt blandat vilket ger en avslappnad stämning när solen står som högst. Uteserveringen har öppet efter väder men är det fint kör de hela veckan från lunch fram till midnatt, stängt på söndagar. Öl: 59 kronor. Vin: 84 kronor.

Lena Garnold

Klubbigt. Port du Soleil, Packhusplatsen 8. Under sommarmånaderna flyttar Avenyn, i år adressändrar festlivet den sista maj. Nere vid vattnet är det nämligen klubbarnas klubb som vaknar till liv. Här är det hett att vara i dubbel bemärkelse, så varför inte svalka av sig på deras uteservering. I år är det dessutom massor av nyheter, platserna har blivit fler och man kommer att kunna husera i någon av deras himmelsängar och samtidigt äta skaldjursplatå eller sushi. Mer Nikki Beach än så här blir det inte på västkusten. Eftermiddagssolen brukar gassa på bra och utsikten är fantastiskt göteborgsk över hamnen. Sommarklubben håller öppet under veckosluten mellan 18–03. Öl: 46 kronor. Vin: 68 kronor.

Lena Garnold

Snålöl med Hawaiitema. Kontiki, Storängsgatan 2. Den kallas Kontikis snålöl. Men när ölsuget sätter in och plånboken känns tunn är deras uteservering ändå ett bra alternativ. Här sitter man i en förlängning av söderhavsinredningen som dominerar insidan. Maten håller samma tema, exempelvis finns Tikiburgaren eller De sju havens gryta. Och när solen inte längre värmer på utsidan kan kvällen förlängas inne på Kontiki. Kör onsdagar till lördagar från afterworktimmen 17 och fram till 01 på vardagar och 02 på helgen. Så har man lapat sol i Slottsskogen under dagen är det inte många steg bort till musikbaren och har man tur körs det någon spelning eller rolig klubb samma kväll.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset