Gabriela Pichler är tillbaka med en ny långfilm efter succén med "Äta sova dö".
Gabriela Pichler är tillbaka med en ny långfilm efter succén med "Äta sova dö".

I dagarna har den på förhand rosade filmen ”Amatörer” premiär. Metro träffade filmens regissör Gabriela Pichler tillsammans med skådespelardebutanten Fredrik Dahl för att prata landsbygd, arbetarklass och hur man skildrar den bäst.

Den fiktiva staden Lafors i Skåne är precis som vilken småstad som helst. Kommunpolitiker som arbetar mot en hård budget och invånare som febrilt kämpar med att få sina röster hörda. När kommunen erbjuder en skolklass att porträttera sin bild av Lafors i marknadsföringssyfte, blir det inte vad kommunen har tänkt sig.

– För mig var det viktigaste att göra en film som skildrar Sverige i dag, fast ur ett mikrokosmos. Ur ett påhittat Lafors-perspektiv som står för någonting större. Och samtidigt göra det med en rolig vinkel. Det är en satir med hjärta – och det var drivkraften bakom projektet, säger filmens regissör Gabriela Pichler.

LÄS MER: Pichlers film får världspremiär i Göteborg

Hon har skapat filmen tillsammans med författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri. För att fånga landsbygden ur sin rätta vinkeln tog de hjälp av skådespelare som aldrig tidigare stått framför kameran.

– Jag har aldrig närt drömmen att bli skådespelare. Men Gabriela och resten av filmteamet var fantastiska och fick fram det bästa av mig. Hon skulle vara en suverän sektledare, säger debutanten Fredrik Dahl som spelar Musse, kommunalarbetaren.

Fredrik Dahl gör sin skådespelardebut i ”Amatörer”. Foto: Pressbild och Roger Tillberg/IBL

Rollen är inte långt ifrån hans verkliga liv. Till vardags huserar han i Svenljunga kommun – där filmen också är inspelad – som näringslivsstrateg. När han i sitt yrke skulle sälja in kommunen till regissörerna upptäckte de att han hade oanade talanger framför kameran.

– När han visade oss runt i kommunen så dokumenterade vi med våra mobiler, så nästa dag när vi satt på kontoret och skulle se igenom var vi så här: ”Svenljunga är ju skitbra, men den här killen! Vem är han?”, ingen kunde slita blicken från Fredrik. Det här är ju vår huvudroll, säger Gabriela Pichler.

Fredrik Dahl fyller i:

– De ringde och bad mig komma in och provfilma för en mindre roll. Jag blev så här: ”En ROLL, så jag kanske ska få vara med i tv?”. När jag väl kom till audition skulle jag stöta på en kollega, spela full, arg. Hela dagen gick och jag tänkte; ”Gud vilken process, inte konstigt att budgetar går åt helvete i film. Sen fick jag reda på att det var en av huvudrollerna.

LÄS MER: Persbrandt spelar Tårtgeneralen: Känner igen viljan att bli sedd

Enligt honom skildrar filmen en annan, mer nyanserad bild av landsbygden som vi sällan får se.

– Antingen speglar man landsbygden som ”Uti bôgda” med bondhumor, eller visar man den orörda landsbygden med kristallblått vatten och grillkvällar. Däremellan finns ingenting. Så detta är en film som tar upp allt det. Den vackra bilden är inte fel, det finns säkert folk som bränner hemma – men däremellan finns en dynamik som sällan fångas på film. Jag tror att om man inte tillåter sig att se det kommer allt att kännas hotfullt.

Gabriela Pichler kommer själv från arbetarklassen. Hon var först i hennes släkt att vidareutbilda sig efter gymnasiet.

– Jag tror absolut att det har påverkat. Dels de berättelser jag vill berätta, men också de människor jag väljer framför kameran. Jag vill att människor som inte frivilligt sökt sig till filmyrket, folk som min egen mamma, får ta plats och synas på vita duken.

“Amatörer” får biopremiär den 16 mars.

Gabriela Pichler

Ålder: 38 år.

Bor: Göteborg.

Gör: Regissör, manusförfattare, klippare samt filmvetare.

Tidigare karriär: Vann tre Guldbaggar för sin debutfilm “Äta sova dö”. Filmen belönades även med en fjärde bagge som gick till Nermina Lukac för bästa kvinnliga huvudroll.

Aktuell med: Filmen “Amatörer”. Premiär 16 mars.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset