Gabriell Sundin. 
Gabriell Sundin. 

När 15-åriga Gabriell Sundin fick veta att hon var gravid så var valet enkelt – hon skulle behålla barnet. Men plötsligt började fördomarna från omgivningen rasa in. ”Jag får höra att jag aldrig kommer få behålla barnet.”

Tidigare i våras när Gabriell Sundin, 15 i Strömsund, upptäckte att hennes mens inte kom som den skulle så bestämde hon sig för att gå till vårdcentralen. Där fick hon göra ett graviditetstest – som visade sig vara positivt.

– Planerat var det verkligen inte. Jag och min pojkvän har alltid skyddat oss, berättar Gabriell.

Till en början fick de en chock och visste inte hur de skulle göra.

– Ingen var ju beredd på det. Men när chocken hade lagt sig blev vi glada och redan nästa dag hade vi bestämt oss.

►LÄS MER: Flicka fick veta att hon var gravid – hänvisades till abortsajt

De ville behålla barnet. I dag är Gabriell gravid i vecka 18 och ser fram emot att bli mamma. Men alla i hennes omgivning verkar inte dela hennes glädje – från flera håll påpekas det hur ung hon är och människor som hon inte ens känner hör av sig och ifrågasätter om hon verkligen kan bli mamma.

– Man tycker att en 15-åring ska vara ute sena kvällar med sina vänner och hålla på med grejer som en mamma inte ska göra. Jag får höra att jag aldrig kommer få behålla barnet, att jag inte kan vara mamma för att jag är för ung, säger Gabriell.

Hon får meddelanden på Facebook från personer hon aldrig träffat eller bekanta som fått höra att hon ska få barn. Hon ser hur andra pratar om henne bakom hennes rygg.

Till en början blev hon sårad av kommentarerna, men nu försöker hon strunta i dem.

– En 15-åring kan vara en lika bra mamma som en 40-åring, bara man tar ansvaret som man ska göra. Hade jag känt att jag inte var mogen så hade jag ju inte behållit barnet.

Hon vill nu sprida sin historia i ett försök att sätta stopp för de fördomar som sprids om unga föräldrar.

– Folk har så mycket fördomar utan att ens veta hur jag är, säger Gabriell.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset