Gabriella Kärnekull Wolfe var en av initiativtagarna till uppropet #intedinhora.
Gabriella Kärnekull Wolfe var en av initiativtagarna till uppropet #intedinhora.

För många som utsatts för prostitution tar det flera år att förstå att det man varit med om är just prostitution. Ens upplevelser passar inte in i schablonbilden av en prostituerad med kort kjol och klackskor stående på Malmskillnadsgatan, skriver Gabriella Kärnekull Wolfe.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det var en lördag för ett par veckor sedan. Jag satt vid ett bokbord som #intedinhora hade på en mässa i Upplands Väsby. Besökarna fick svara på olika påståenden om prostitution som antingen var sanna eller falska. Frågesporten var svår, de flesta fick gissa sig fram.

Efter ett par timmar kom en ung kille i 14-årsåldern fram. Han ställde sig vid datorn och klickade kvickt igenom frågorna. Olagligt att sälja sex? Nej då, det är bara olagligt att köpa. Är det sexköp om man blir betald i husrum, alkohol eller droger? Absolut, det är inte bara pengar som räknas. Han var den enda under hela dagen, av både barn och vuxna, som svarade rätt på alla frågor.

LÄS MER: Gabriella Kärnekull Wolfe: Samhällets syn på prostitution är inte bättre än strippklubbägarens

Jag frågade nyfiket hur det kom sig att han visste så mycket om prostitution. Han berättade att han och hans mamma hade läst en artikel om mig tillsammans, och efteråt hade de pratat om sexuella handlingar mot ersättning. Han tyckte att jag var modig och frågade om han fick ta en bild med mig.

Ett samtycke kan inte köpas – då är det ett övergrepp.

Jag blev lite varm inuti. Det kanske låter dumt att prata med barn och unga om prostitution, men det är det inte. För många som utsatts för prostitution tar det flera år att förstå att det man varit med om är just prostitution. Ens upplevelser passar inte in i schablonbilden av en prostituerad med kort kjol och klackskor stående på Malmskillnadsgatan. Man kanske har börjat med att suga av någon gymnasiekille för att få alkohol, eller rymt hemifrån och fått bo hos någon i utbyte mot sex.

Men alla situationer där någon har köpt ens samtycke är prostitution, oavsett om valutan varit pengar eller tak över huvudet. Ett samtycke kan inte köpas – då är det ett övergrepp.

En av hundra tonåringar har vid något tillfälle varit med om detta. Varenda en av dem har rätt att känna till sina rättigheter. De ska veta att de inte gör något fel, de blir utsatta för brott. De ska veta att deras erfarenheter går att prata om, och att vuxna i deras närhet klarar av att lyssna.

När jag var ett utsatt barn så var jag tyst, jag skämdes. I dag finns minst en 14-åring i Sverige som vet att det inte är något att skämmas för – det är bara modigt att berätta. En mamma har visat det för sin son, och jag hoppas att fler vuxna tar efter.

Gabriella Kärnekull Wolfe

Plus: Mammorna som kämpar för sina barns rätt till frihet från våld och övergrepp.

Minus: Min kassa planeringsförmåga inför tentor.

LÄS MER: Gabriella Kärnekull Wolfe: Första gången jag sålde sex var jag 15 år

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om prostitution