Sexsäljande är mer straffbart än köpande, även när det är barn som köps och säljs, skriver Gabriella Kärnekull Wolfe.
Sexsäljande är mer straffbart än köpande, även när det är barn som köps och säljs, skriver Gabriella Kärnekull Wolfe.

Det samhället signalerar är att barn som utsätts för brott behöver låsas in, men inte de som utnyttjar och utsätter samma barn, skriver Gabriella Kärnekull Wolfe.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Förra veckan publicerade Aftonbladet en granskning av prostitutionen på Stockholms strippklubbar. I reportaget vittnade polis, socialtjänst och tidigare strippor om en omfattande sexhandel som managers profiterar på. I en av artiklarna bemötte Club Privés ägare Michael Badelt kritiken:

”Om det [sexhandel] skulle förekomma ska de tjejerna sparkas direkt, det är absolut förbjudet.”

Att köpa sexuella tjänster är ett brott, men att sälja sex är det inte. Det Michael Badelt säger i sin kommentar är att tjejer som jobbar på hans klubb och utsätts för brott ska straffas för det – inte sexköparna, de män som faktiskt begår brott.

…tjejer som jobbar på hans klubb och utsätts för brott ska straffas för det – inte sexköparna, de män som faktiskt begår brott.

Himlen är blå och en strippklubbsägare har sunkig kvinnosyn, är någon förvånad? Tyvärr är Badelt långt ifrån ensam om sin syn på prostitution. Bland medlemmarna i #intedinhora, där alla har sålt sex, har flera vittnat om liknande attityder – men i bemötandet från samhällets instanser. Här snackar vi socialtjänst, rättsväsendet och psykiatrin, inte strippklubbsägare.

LÄS MER: Gabriella Kärnekull Wolfe: Första gången jag sålde sex var jag 15 år

Ett vanligt scenario i berättelserna är att man börjar sälja sex som barn, socialtjänsten blir inkopplad och beteendet bedöms vara så “socialt nedbrytande” att man blir tvångsvårdad på en låst institution, ett så kallat SiS-hem. Sexköparna å sin sida polisanmäls oftast inte, och när de gör det döms de i bästa fall till böter för köp av sexuell handling av barn.

Det samhället signalerar är att barn som utsätts för brott behöver låsas in, men inte de som utnyttjar och utsätter samma barn. Sexsäljande är mer straffbart än köpande, även när det är barn som köps och säljs.

Det samhället signalerar är att barn som utsätts för brott behöver låsas in

“Vänta här, tvångsvård av barn är ju faktiskt vård”. Men varför anser man inte att män som betalar för att utnyttja barns kroppar är i behov av vård? Det barnen behöver skyddas mot är ju männens utnyttjande, är det inte männen som borde bli inlåsta då?

Jag tycker att det är pinsamt att ett modernt och jämställt samhälle som Sverige genomsyras av samma syn på prostitution som en strippklubbsägares. Vi måste steppa upp.

Gabriella Kärnekull Wolfe

Plus: Snart är det december och gatorna fylls av en massa små hundar med vinterjackor.

Minus: Pratsamma hundägare. Kan vi hålla oss till att prata med våra hundar istället för med varandra?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset