IFK – inte det enda Göteborgslaget.
IFK – inte det enda Göteborgslaget.

I dag torsdag (19/3) får den blåvita Bara Ben-podden utrymme på Göteborgs-Postens hemsida. Det blir ett steg mot ett enfaldigare Göteborg, skriver gaisarna Patrik Persson och Joel Otterloo Kuronen.

Det senaste av en lång rad tecken på att Göteborgs mäktigaste institutioner arbetar för att gynna IFK Göteborg på konkurrerande klubbars bekostnad är samarbetet mellan GP och den blåvita Bara Ben-podden. GP får genom samarbetet en podcast som drar besökare och annonsörer till gp.se. De ideellt arbetande IFK-supportrarna får hjälp med produktionskostnader och möjligheten att nå en bredare publik.

Så vad är problemen med denna win win-lösning, förutom avundsjuka och missunnsamhet från gaisare? BB-podden är kopplad till bloggen Bara Ben. En blogg som till synes ägnar mer energi åt att smutskasta Gais än åt att stötta IFK Göteborg.

Ett exempel från några år tillbaka i tiden är ett fotomontage under rubriken ”Huvudskillnaden mellan Gais och Blåvitt”. Bilden visar två unga kvinnliga supportrar, en gaisare och en från Blåvitt. Gaistjejen har rödfärgat hår, en piercing, en grönsvart halsduk och ett par hörlurar. IFK-tjejen har stay ups, svarta spetstrosor och en luvtröja med texten Hooligans. Hennes ansikte är bortklippt.

Bara Ben tar här för givet att deras blåvita läsare ska förstå vem av de två unga kvinnliga supportrarna som symboliserar det positiva supporterskapet. Tjejen med grönsvart halsduk och hörlurar eller den, ironiskt nog, huvudlösa IFK-supportern som poserar i trosor och en Hooligans-tröja.  

Vad som är smakfullt är givetvis upp till var och en att avgöra för sig själv. Hån, hets och drift med konkurrerande supportergrupper är en viktig del av supporterskapet. Att försöka håna Gais och gaisare tycker vi att Bara Ben ska fortsätta med, och tycker de att ett unket sexistiskt anslag är rätt sätt att göra det på är det mest tacksamt för oss grönsvarta. Men är detta verkligen ett innehåll som stadens dominerande nyhetsförmedlare vill ställa sig bakom och upplåta plats och ekonomiskt stöd till på gp.se?  

I ett inlägg från den 26 februari i år refererar Bara Ben till gaisare som ”ölindränkta pajsare”. Det anspelar på den på bloggen ofta återkommande karikatyren av gaisaren som en hemlös alkoholist. Arketypen är välkänd. Charlie Christensen använde alkisgaisaren redan på 80-talet i sin serie Arne Anka. Karaktären Skrubbefar i Joakim Lindegrens i tidningen Faktum återkommande serie är ett nutida exempel.

Där serietecknarna använder arketypgaisaren med humor och värme, som en symbol för något urgöteborgskt, andas Bara Bens karikatyrer endast förakt och avsky mot människor som lever utanför normen.

”En stad – ett lag” är en IFK-slogan som såväl klubben IFK Göteborg som dess supportrar har som målsättning att uppnå. Från klubbens håll ser vi det i strävan att ta över kontrollen av reklamrättigheterna på kommunens arena Gamla Ullevi.

Supporterbloggen Bara Ben driver, som vi sett ovan, på mot samma mål, genom att utmåla gaisaren som en avvikande anomali som egentligen inte borde få vara med i deras bild av Göteborg och göteborgaren.

Målsättningen ”En stad - Ett lag” syftar till att sälla Göteborg till raden av svenska småstäder där det bara finns plats för en klubb. IFK Malmö, Halmia, Norrby och Sleipner är några i en lång rad andraklubbar vars städer varit för små för att ha plats för mer än en elitklubb. När det hänt har städerna de hör hemma i blivit mindre mångfaldiga och mer enfaldiga.

Att IFK Göteborg och dess supportrar arbetar mot ensamt herravälde är deras sak och inget vi kan ha invändningar mot. Det vi vill ifrågasätta är att detta så ivirigt påhejas och understöds av mäktiga aktörer som GP.

Själva vill vi hellre se Göteborg som en storstad med plats för mer än ett sorts uttryck. En stad med både mainstreamkultur och subkultur. En stad med utrymme nog åt supportertjejer att själva välja vilken klädstil de vill ha. En mentalitet där alkisen på parkbänken och andra som hamnat snett i tillvaron inte föraktas och hånas. Stöd till och samarbete med bloggen Bara Ben är ett ställningstagande mot detta.

Patrik Persson

Författare och tidigare redaktör för 1894.se 

Joel Otterloo Kuronen

Ordförande, Gårdakvarnens styrelse

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset