För tre månader sedan vann Galactica största loppet för fyraåriga ston – Stochampionatet. På söndagen kvalade hon in till en ny stor final, Breeders Crown.– Det var väldigt roligt att Galactica kvalade in till finalen när den går på hemmabanan Sundbyholm, det betyder jättemycket för oss, sade ägaren Jörgen Bergström.

Kusken Lars-Åke Söderholm har oftast tagit det lugnt i starten med Galactica. För att sedan utnyttja hennes spurtstyrka. Det var den taktiken som gav seger i Stochampionatet och en miljon kronor i förstapris.

I Breeders Crown-semifinalen på Solvalla valde Söderholm en annan taktik. Nu var det full fart från början och Galactica flög till ledningen.

– Det var läge att ladda i dag och hon tog ledningen förvånansvärt enkelt. Galactica var lite slö och jag blev lite orolig ett tag, men hon gled ändå bara undan till slut, sade Sundbyholmskusken.

Hög klass

BC-finalen för fyraåriga ston håller hög klass. Förutom Galactica imponerade Timbal och In Toto Sund vid enkla semifinalsegrar. Båda hästarna kördes av Örjan Kihlström som hade en strålande söndag. Kihlström vann hela fyra semifinaler och kvalade in ytterligare fyra hästar till BC-finalerna på Sundbyholm om två veckor.

– Det är klart att jag är nöjd med dagen. Någon häst har galopperat bort sig men i stort sett alla har presterat bra. Kul att se In Vain Sund (etta) och Tobin Kronos (tvåa) göra bra lopp. De var ju tvåa och trea i UET-finalen på Vincennes för en dryg vecka sedan och hade dessutom långresa till Paris tur och retur i benen. Men de klarade av det också, sade Kihlström.

Glad över andraplatsen

Breeders Crown avgörs i fyra kategorier: treåriga hingstar och ston samt fyraåriga hingstar och ston. De fyra främsta i de tre semifinalerna gick vidare till finalen.  Johan Untersteiner kvalade in hela fem hästar från stallet efter fem andraplatser.

– Normalt brukar man inte vara särskilt glad över en massa andrapris men en sån här dag får man ta det, log Untersteiner bakom lerinpackningen.

Solvallas bana var mycket dålig efter ett ihållande regn. Sikten för kuskarna var närmast obefintlig.

Sju av de tolv semifinalerna ingick i V75-spelet där favoriterna radade upp sig. Det blev ingen utdelning för varken sex eller fem rätt, vilket innebär jackpot nästa lördag på Jägersro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset