Halla Nassir, 16, som är engagerad i antimobbningsorganisationen Friends, vill stöda andra tjejer som spelar dator- spel. 
Halla Nassir, 16, som är engagerad i antimobbningsorganisationen Friends, vill stöda andra tjejer som spelar dator- spel. 

Halla Nassir, 16, stänger av mikro­fonen när hon spelar online­spel för att inte avslöja att hon är tjej – men vägrar ge efter för killarnas kränk­ningar. I  dag, på inter­nationella kvinno­dagen, uppmärk­­sammas jäm­ställdhet världen över, men i dataspels­världen har det inte hänt mycket.

Den första nedsättande kommentaren fälls inom några minuter efter att de andra onlinespelarna har insett vem som döljer sig bakom 16-åriga Halla Nassirs internetalias. Sedan återkommer de i en jämn ström – om och om igen. 

– De frågar om jag spelar i underkläder, om jag vill gifta mig med dem, säger att jag är en jävla kvinna och att min plats är i köket. De säger det så ofta att det till slut blir mitt smeknamn. En anledning till att jag fortsatte spela efter första gången var att jag ville visa att jag kunde, trots att jag var tjej. Jag blev besatt av tanken på att bli bättre än dem.

En gång stod hon inte ut med hatet och provade att stänga av mikrofonen för att killarna på andra sidan skärmen inte skulle förstå vem de spelade mot.

– Efteråt när jag hade vunnit och satte på mikrofonen insåg de att jag var en tjej. Då fick jag mycket positiv feedback, men om jag från början hade sagt att jag var tjej hade det varit en ­annan grej.

Halla Nassir har pratat med andra tjejer som har liknande berättelser om att motarbetas i spelvärlden. Hon tror att de ofta könsstereotypa karaktärerna i  dator­spelen – biffiga män i  skinande rustningar eller lättklädda kvinnor – bidrar till att tjejerna nedvärderas.

– Killarna har målat upp en bild av hur en gamertjej ska vara. Hon ska ha glas­ögon, stora bröst och gilla att sitta halvnaken när hon spelar.

LÄS MER: 
Anna tog bort de stora brösten på dataspelens kvinnor – möts av näthat
Så utsätts svenska speltjejer: ”Ska se till att ditt liv blir ett helvete”
Vad är Gamergate? Nio frågor och svar
”Spelvärlden har ett huliganproblem”

”Killar som gjort spel för killar”

Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor på brans­ch­organisationen Dataspelsbranschen säger att motståndet mot gamertjejerna handlar om att spelvärlden sedan länge har varit en manlig domän – delvis på grund av tonårstjejer och kvinnor inte förväntas ägna tid åt att leka.

– Det har varit killar som gjort spel för killar, och sedan när tjejer har börjat intressera sig för spelen har killarna känt sig hotade för att det är något som förändras, och vissa ser förändringar som någonting dåligt.

Hon säger att branschen redan jobbar med frågan, men att spelföretagen kan ställa högre krav på att stjärnspelarna håller en respektfull ton mot kvinnliga spelare.

– Det finns gigantiska marknadsandelar som man inte har lyckats få till för att de här strukturerna finns.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Gamergate