Uppretade åldringar bedriver sen ett tag en stor kampanj om att åldersrasismen måste stoppas. De tycker att äldre diskrimineras i arbetslivet, inte tas på allvar i politiken och hånas i media. Jag kan trösta dem med att det i alla fall finns en sak i samhället som gamla människor har den totala makten över: fönster.
För ett tag sen åkte jag ett fullpackat tåg från Stockholm till Göteborg. I höjd med Södertälje var det omkring 50 grader i vagnen och det fanns inte en syrepartikel kvar på hela tåget. Ingen vågade öppna fönstren. En äldre kvinna skickade så hotfulla blickar åt alla som ens försökte, att de hejdade sig mitt i steget och skamset satte sig igen.
Jag vet inte vad det beror på, men vid en viss ålder slutar människor att oroa sig för saker som miljöförstöring, krig, terrorism och fokuserar i stället på att oroa sig för enda sak – vind inomhus.

Människor som överlevt andra världskriget, som vuxit upp med hungersnöd, potatispest och upplevt vind utomhus miljontals gånger bryter samman av nervositet vid tanken på att det ska fläkta minsta sekundmillimeter inne i deras lägenhet eller radhus.  
De tycker att det är så läskigt att de inte ens vill kalla det för vind utan för drag. ”Det drar väl inte på er” frågar de med panik i rösten om de en 28-gradigt varm dag tvingas bekämpa alla sina instinkter och glänta på sitt vardagsrumsfönster en centimeter.
Det enda gamla människor tycker sämre om än drag är de närbesläktade fenomenen tvärdrag och korsdrag. Finns det risk för något av dem tappar de fattningen fullkomligt. Då rusar de från rum till rum, så uppretade och livrädda att de inte förmår göra någonting åt situationen. De bara vrålar: Stäng fönstren. Regla dörren. Huset blåser omkull.

För många, framför allt familjefäder, börjar den här kontrollbesatta inställningen till fönster långt innan de egentligen är särskilt gamla. Den börjar i samma sekund som de köper sig en familjefaders-bil med inbyggt air condition-system. Från den stunden tar deras drift att få demonstrera sin fantastiska luftkonditionering över alla andra drifter. Det har aldrig hänt att en familjefar med AC i bilen tillåtit en passagerare att veva ner rutan för att i stället andas vanlig luft. Det spelar ingen roll hur varmt det är ute, det spelar ingen roll hur kort sträcka man ska åka. Om de investerat massa pengar i ett luftkonditioneringssystem vill de kunna njuta av det. Då vill de att passagerarna ska darra av köld med snor droppande från näsan medan det dova mullret från AC:n dödar alla försök till samtal.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset