Tänk på att en YH-utbildning är intensiv eftersom studietiden ofta är 1-3 år, tipsar Sophia Häggström.
Tänk på att en YH-utbildning är intensiv eftersom studietiden ofta är 1-3 år, tipsar Sophia Häggström.

En utbildning på Yrkeshögskolan är ofta kort, intensiv och full av nya intryck. Enligt Sophia Häggström har en sådan utbildning många fördelar – men då krävs det också att du är motiverad och har ett intresse för yrket du ska utbilda dig till. Här är hennes bästa tips för hur du väljer YH-utbildning och vad som är bra att veta innan du börjar plugga.

Välj yrke med omsorg
Du måste noga tänka igenom vilket yrke du vill utbilda dig till. När du läser en universitets- eller högskoleutbildning kan du ofta välja mellan olika kurser och till och med själv sätta ihop en egen examen. En YH-utbildning är specifikt inriktad på ett yrke och därför är det viktigt att du noga tänker igenom om du faktiskt skulle trivas med det jobbet.

Fråga dem som vet
Är du nyfiken på ett yrke men osäker på hur det skulle vara att faktiskt ha det som jobb? Leta upp någon som jobbar med det du drömmer om och fråga om du får gå bredvid några dagar. Se till att fråga allt du undrar över och ta reda på både fördelar och nackdelar med yrket. Det värsta som kan hända är att du inser att jobbet inte är något för dig. Det bästa som kan hända är att du hittar ditt drömjobb!

LÄS MER: Lista: Här är utbildningarna med bäst framtidsutsikter

Granska utbildningen
När du har hittat ett yrke du vill utbilda dig till gäller det att också hitta en utbildning som passar dig. Gör ordentlig research och undersök vilka valmöjligheter du har. Läs på om hur utbildningen är utformad och vilka kurser som ingår. Ta reda på att den utbildningen du väljer faktiskt leder till det jobbet du vill ha.

Avsätt tid
En YH-utbildning är intensiv då studietiden ofta är mellan 1-3 år. Innan du börjar plugga måste du bestämma dig för om du har tillräckligt med tid, motivation och vilja att lägga på skolan.

Vidareutveckla dig
Om du redan har en universitetsutbildning kan en YH-utbildning fortfarande hjälpa dig i karriären. Du kan alltid vidareutveckla och nischa dig i ditt nuvarande yrke eller utbilda dig till en ny roll inom samma bransch. En YH-utbildning kan vara ett bra komplement som väger tungt på cv:t.

LÄS MER: Lista: Här är de bäst betalda myndighetscheferna – så mycket tjänar de

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset