Rättsexperten Sven-Erik Alhem har i kommentarerna fått kritik för hovrättsdomen, trots att han inte hade något att göra med den.
Rättsexperten Sven-Erik Alhem har i kommentarerna fått kritik för hovrättsdomen, trots att han inte hade något att göra med den.

”Rätten sänker straff – för att ’våldtäkten skedde i turordning’” lyder rubriken i skärmdumpen som nu fått spridning. Det stämmer att Aftonbladet hade den rubriken – men det var för två år sedan och det har hänt nya saker i fallet sedan dess.

Skärmdumpen från Aftonbladet publicerades i en stor grupp på Facebook med överskriften ”Att idiotförklara sig själv” och fick på mindre än ett dygn över 2 000 interaktioner. I kommentarerna har många ondgjort sig över hovrätten och det svenska rättssystemet i stort.

Det är korrekt att Aftonbladet har haft den rubriken på sin förstasida på nätet. Vad som inte framgår av skärmdumpen är att det var för ganska precis två år sedan.

Aftonbladet publicerade nyheten på morgonen den 15 mars 2016, vilket framgår när man söker bland arkiverade webbsidor. De flesta nyhetsmedierna i Sverige skrev om händelsen, bland annat Dagens juridik som publicerade sin artikel redan den 11 mars 2016.

Vad hade hänt?

Våldtäkten skedde utanför Varberg 2015. Två män träffade en kvinna på en krog i Göteborg. När krogen stängde följde kvinnan med i deras bil eftersom de skulle på efterfest. Men de stannade på en rastplats där männen våldtog kvinnan.

LÄS MER: Viralgranskaren listar: 6 typer som luras på nätet

I tingsrätten:

När rättegången i Varbergs tingsrätt hölls var bara en av männen, en man i 30-årsåldern, identifierad. Han hävdade att det handlade om frivilligt sex och att männen hade sex med henne i tur och ordning.

Men tingsrätten ansåg att kvinnan hade befunnit sig i en särskilt utsatt situation för att hon var påverkad av droger och alkohol. De ansåg också att männen agerat tillsammans, bland annat för att de hjälptes åt att föra kvinnan från framsätet till baksätet av bilen i syfte att kunna våldta henne.

Tingsrätten ansåg att det rörde sig om grov våldtäkt. Mannen i 30-årsåldern dömdes även för andra brott och straffet blev fyra och ett halvt års fängelse.

I hovrätten:

Domen överklagades till hovrätten för västra Sverige – som ändrade tingsrättens dom. De menade att det handlade om våldtäkt av normalgraden och sänkte därför straffet till tre och ett halvt års fängelse för mannen i 30-årsåldern.

Hovrätten motiverade sitt beslut med att männen inte hade sex med kvinnan samtidigt. Så här skrev de bland annat i domskälen:

”Målsäganden uppfattade det som att X då var ensam med henne och att den andre mannen hade lämnat bilen. Den andre mannen deltog alltså just då inte i övergreppet. Inte heller deltog X när den andre mannen hade samlag med målsäganden”.

Däremot höll de med om att männen agerat tillsammans när de flyttade kvinnan från framsätet till baksätet. Men hovrätten ansåg inte att det räckte för att rubricera gärningen som grov.

LÄS MER: Nej, pensionärer får inte så här mycket mindre skattepengar än invandrare

Vad hände sen?

Hovrättens dom fick stor uppmärksamhet och kritiserades av många. Bland annat av rättsexperten Sven-Erik Alhem som till Aftonbladet sa att det var ”en jättedålig hovrättsdom”. Det är Sven-Erik Alhem som är på bild i den skärmdump som nu sprids, i kommentarerna har många missuppfattat hans roll och riktar sin ilska mot honom.

Det som inte heller framgår i skärmdumpen är att det har hänt nya saker i fallet efter Aftonbladets publicering för två år sedan.

Högsta domstolen prövade nämligen fallet och rev upp hovrättens dom i oktober 2016. HD ansåg att det visst rörde sig om en grov våldtäkt och skärpte straffet för mannen till fem års fängelse, vilket bland andra Dagens juridik har skrivit om.

”Männen utnyttjade att kvinnan befann sig i en särskilt utsatt situation och genomförde var för sig, men i en följd, samlag och jämförliga sexuella handlingar med henne”, skrev HD i ett pressmeddelande om domen.

Den andra mannen som var med vid våldtäkten greps i december 2016, efter att den tidigare rättsprocessen var avslutad. Han dömdes i tingsrätten till fängelse i fyra år och åtta månader för grov våldtäkt. Den här gången valde hovrätten att gå på tingsrättens linje och fastställde domen i maj 2017.

LÄS MER: Därför ljuger vi – och sprider falska nyheter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset