Gapet ökar mellan blocken Gapet växer mellan de blå och de rödgröna.
Gapet ökar mellan blocken Gapet växer mellan de blå och de rödgröna.

Ett år återstår till nästa riksdagsval och i Yougov och Metros väljarbarometer syns en tydlig trend; de rödgröna partierna drar ifrån den styrande alliansen.

Kristdemokraterna ligger en bra bit under fyraprocentsspärren samtidigt som Moderaterna backar med 2,6 procentenheter.

– Nu har flera opinionsmätningar visat liknande resultat. Moderaternas siffror har gått nedåt hela året och jag tror att det till stor del beror på att väljarna är lite trötta på regeringen. Och eftersom Moderaterna äter upp småpartierna likställs regeringen ofta med Moderaterna, så att de får ta båda smällar och framgångar, säger Mikael Sundström, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Mikael Sundström tror inte att alliansens senaste drag heller kommer att bidra till stigande opinionssiffror.

– I två år har det pratats om att regeringen är trött och de inte har några idéer – och så kommer de med ett femte jobbskatteavdrag. Jag tror att många tänker ”Är detta allt? Är jobbskatteavdrag det enda som det här gänget kan komma på?”.

När det gäller de rödgröna partierna är det Vänsterpartiet som går framåt och de har nu 8,2 procent av rösterna.

– Jag är lite förvånad över att Vänstern inte har gått ännu bättre. De har hittat en bra nisch med att arbeta mot vinster i välfärden, eftersom det är något som väldigt många svenskar tycker är en viktig fråga, säger Mikael Sundström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset